Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
22.5.2009
Kun sinä lomailet, maailma muuttuu. Tai no, ainakin Suomi.
Anni Sinnemäen, 35, valinta Vihreän liiton puheenjohtajaksi viime viikonloppuna sinetöi suomalaisen politiikan sukupolvenvaihdoksen. Puoluejohtajien kärkikolmikkoon kuuluvat nyt hänen lisäkseen valtiovarainministeri Jyrki Katainen (kok), 37, ja oppositiota johtava Jutta Urpilainen (sd), 33.
Matti Vanhanen, 53, on toki edelleen pääministeri, mutta hänen asemansa keskustapuolueen johtajana on uhattuna toistuvien vaali- ja tekstiviestitappioiden vuoksi. Tilalle on punkemassa esimerkiksi Paula Lehtomäki, 36.
Tarja Cronberg, 65, kertoi Vihreän Langan haastattelussa 15.5, että Matti Vanhanen on hänen lempipoliitikkonsa. Anni Sinnemäellä on jo sukupolvisyistä mahdollisuus saada aikaan hyvät kemiat myös Jyrki Kataisen kanssa.
Sinnemäki nousee Cronbergin tilalle hallitukseen alkukesästä ja joutuu ensi töikseen ratkaisemaan talous- ja työllisyyskriisiä.
Siihen hän saa taustatukea yllättävältä taholta: Vihreät eivät ole Osmo Soninvaaraa lukuun ottamatta julkisuudessa profiloituneet talousasioissa, mutta Jyväskylässä puolueelle valittiin johto, joka on sitoutunut erityisesti niihin.
Varapuheenjohtajista Jyrki Kasvi kuuluu Vihreisiin yrittäjiin, Mari Puoskari on yrityskonsultti ja Oras Tynkkynen jo jonkinlainen vihreän talous- ja energiapolitiikan guru.
Puoluevaltuuskunnan puheenjohtajaksi valittu Kristian von Essen taas on yrittäjä. Vihreät aikookin pikaisesti vahvistaa talous- ja elinkeinopoliittista strategiatyötä.
Vaikka poliittinen eliitti nuorenee, se ei siis suinkaan kevene. Kataista ja Sinnemäkeä yhdistää kiinnostus ympäristöveroihin, ja Urpilainen puhuu paljon vihrelvytyksestä. Viimeistään ensi vaaleissa vihreästä taloudesta näyttää tulevan totta.
Tweet