Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
22.5.2009
Muistatteko näytelmän Lysistrata? Sen antiikin kreikkalaisen komedian, missä naiset painostavat miehiä lopettamaan sodan kieltäytymällä seksistä. Nyt, yli kaksi tuhatta vuotta näytelmän kirjoittamisen jälkeen, naiset toisella puolella maapalloa ovat saaneet siitä inspiraation poliittiseen vaikuttamiseen.
Ensin oli Liberia vuonna 2003. Siellä naiset käyttivät seksistä kieltäytymistä yhtenä keinona painostaa hallitsijat tulitaukoon verisessä sisällissodassa. Tämän kuun alussa naiset Afrikan toisella laidalla, Keniassa, turvautuivat jälleen Lysistratan oppeihin.
”Naiset eivät salli poliittisten johtajien viedä maata takaisin matkalle kohti kuolemaa, väkivaltaa ja kaaosta.”
Näin kirjoittivat kenialaisen G10-naisliikkeen jäsenet tiedotteessa, jossa he kutsuivat maan naiset viikon mittaiseen seksilakkoon. Samoin kuin Lysistratan kohdalla, taustalla olivat kuolemanvakavat asiat.
Keniassa puhkesi rajuja väkivaltaisuuksia viime vuoden alussa, kun kilpailevat puolueet eivät päässeet sopuun presidentinvaalien voittajasta. Presidentti Mwai Kibaki ja pääministeri Raila Odinga solmivat vallanjakosopimuksen vasta, kun yli tuhat ihmistä oli tapettu mellakoissa.
Nyt presidentin ja pääministerin suhteet ovat viilenneet niin, että ihmiset pelkäävät maan luisuvan uudelleen kaaokseen. Seksilakon järjestäjät vaativat päättäjiä saamaan hallituksen jälleen toimintakykyiseksi, takaamaan rauhan säilymisen, ja keskittymään valtakamppailun sijaan kansalaisten elinolojen parantamiseen.
Järjestäjät julistivat lakon menestykseksi. Kilpailevien puolueiden jäsenet suostuivat neuvotteluihin ensimmäistä kertaa aikoihin.
Poliittinen ilmapiiri voi parhaassa tapauksessa lientyä, mutta lakon aiheuttamaa shokkia käsitellään vielä pitkään. Uskonnolliset piirit leimasivat lakon ”moraalittomaksi”, perinteiset johtajat ”epäafrikkalaiseksi” ja monet tavalliset miehet ”kohtuuttomaksi”.
Ainakin yksi mies vaatii järjestäjiltä oikeusteitse korvauksia viikon seksittömyyden aiheuttamista kärsimyksistä. Osa feministeistä on kritisoinut naisen seksuaalisuuden käyttämistä vaikutuskeinona.
Maassa, missä monilla miehillä on useita vaimoja ja naisten yhteiskunnalliset oikeudet ovat kapeat, lakko on herättänyt myös laajaa keskustelua naisten oikeuksista.
Ajatus, että nainen voi avioliitossa kieltäytyä seksistä on monelle radikaali. Samalla naisten vaikutusmahdollisuuksien vähyys on ollut ennennäkemättömän julkisen keskustelun kohteena.
Liberiassa naisille avautui Lysistrata-aktivismin jälkeen mahdollisuus myös muuhun vaikuttamiseen. Harvardissa koulutettu Ellen Johnson-Sirleaf valittiin Afrikan ensimmäiseksi naispresidentiksi vuonna 2006.
Hän on diktatuurin ja sodan repimässä maassa ensimmäinen presidentti, joka on onnistunut antamaan toivoa paremmasta. Hänen esimerkkinsä on hiljentänyt myös muissa Afrikan maissa ihmisiä, joiden mielestä naisista ei ole johtajiksi.
Kirjoittaja on Lusakassa, Sambiassa, asuva dokumenttiohjaaja, kirjailija ja toimittaja. Lisää Hirvosen blogitekstejä löydät täältä.
Tweet