Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
28.5.2009
Ilmastodieetti alkaa tympäistä. Kaiken kiireen keskellä ei löydy energiaa uusien ideoiden esiinkaivamiseen, minkä vuoksi ruokavaliosta on tullut vahvasti salaattipitoinen.
Lämmintä ruokaa tekee mieli, mutta juurekset ja pavut eivät enää sytytä. Kotona tosin odottaa yksi lanttu, joka pitäisi hyödyntää, kun se on vielä syötävässä kunnossa. Harmi, että päässäni on oikeastaan vain yksi hyvä lantturesepti eikä se todellakaan ole mitään ilmastoruokaa.
Päästöistä huolimatta lantusta saa hyvää höyläämällä sen lastuiksi ja laittamalla yrttien ja rypsiöljyn kanssa pariksi tunniksi uuniin. Vielä monipuolisemman herkun saa, kun lisää joukkoon esimerkiksi porkkanaa ja bataattia.
Ehkä tuota reseptiä voisi soveltaa paistinpannulle, joka on kuitenkin huomattavasti uunia parempi vaihtoehto.
Olen melkein jokaisessa blogissani viitannut näihin ruuan lämmittämiseen liittyviin ongelmiin. Vaikka läheskään kaikkia raaka-aineita ei tarvitse kypsentää, maistuu lämmin ruoka yleensä maukkaammalta ja täyteläisemmältä. Jollain ruokaa on siis lämmitettävä.
Keskimääräisestä kodista löytyy aika monta ruuan lämmittämiseen tarkoitettua tai soveltuvaa laitetta: uuni, liesi, mikro, leivänpaahdin, kahvinkeitin, vedenkeitin, voileipägrilli, vohvelirauta ja niin edelleen.
Ei siis ole ihme, että 10–20 prosenttia kotitalouksien sähkönkulutuksesta kuluu ruuan lämmittämiseen.
Voiko ruokaa sitten lämmittää ilman sähköä?
Grillaaminen on näin kesällä yksi vaihtoehto. Sopivan hiilloksen saa aikaan polttamalla puuta, joka on pitkällä aikavälillä hiilineutraali vaihtoehto.
Sen sijaan valmiin hiilen rahtaaminen ties mistä tai fossiilisen polttoaineen käyttäminen kaasugrillissä kasvattavat hiilijalanjälkeä. Sähkögrilli ei taas ole yhtään uunia parempi vaihtoehto.
Kaikkein ekologisin vaihtoehto olisi lämmittää ruokaa auringossa, mutta se ei varsinkaan Suomessa ole kovin käytännöllinen ratkaisu, vaikka rakentaisi isommankin peilin auringon säteiden heijastamiseksi.
Kokeilimme kotona pari vuotta sitten sähkötöntä elämää ja silloin keitimme vettä tuikkujen lämmössä. Vesi kiehui ja sähköä säästyi, mutta alumiiniin pakattujen kynttilöiden valmistaminen ja kuljettaminen aiheuttivat varmasti suuremman ilmastovahingon kuin mitä kodinkoneilla olisi voinut saada aikaan.
Kirjoittaja on Vihreän Langan verkkotoimittaja, joka kertoo seuraavalla kerralla, miksei aio koskaan luopua lihasta. Lisää vähähiilisiä ruokablogeja löydät täältä.
Tweet