Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
Mikael Ahlfors
Vihreä bisnes. Toimittaja Terhi Brusin seuraa blogissaan ekotaloutta, viherpesua, työtä ja kuluttamista.
10.12.2008
Jos ihminen olisi yhtä fiksu kuin muurahainen, ei olisi mikään ongelma, että meitä on tällä pallolla yli kuusi miljardia.
"Maailman muurahaisten yhteenlaskettu biomassa vastaa 30 miljardia ihmistä. 80 prosettia muurahaisista ei ole kasvissyöjiä. Se, mikä ne erottaa meistä on, että muurahaiset eivät tuota jätettä,“ sanoo Michael Braungart.
Saksan vihreän liikkeen alkuvuosien vaikuttaja ja entinen Greenpeace-aktiivi Braungart on nykyään kemisti ja prosessitekniikan professori Lüneburgin yliopistossa. Parhaiten hänet tunnetaan kuitenkin cradle to cradle -ajattelun (c to c) uranuurtajana.
Kehdosta kehtoon -tuotteet ottavat mallia luonnosta. Niissä ei ole mitään sellaista, mitä ei voitaisi käyttää uudelleen raaka-aineena.
Tähänastinen ekoajattelu, jossa pyritään vähentämään kulutusta ja tuottamaan vähemmän haitallisia aineita, on Braungartin mielestä sama kuin vanhemmat eivät löisi lastaan kymmenen vaan yhdeksän kertaa päivässä.
Ekotehokkuus on hänen mielestään pelkkää puuhastelua verrattuna siihen vallankumoukseen, joka taloudessa on edessä.
"Luonto tuhlailee monessa suhteessa. Kirsikkapuu tuottaa tuhansia kukkia, mutta kaikki, mikä siitä putoaa maahan, on hyödyllistä", hän sanoi puhuessaan marraskuussa Berliinissä.
Yksittäisiä kehdosta kehtoon -tuotteita on jo olemassa. Frankfurtissa järjestettiin muutama viikko sitten ensimmäiset c to c -tuotannon messut, joilla oli 600 tällä periaatteella valmistettua tuotetta. Nutec-messuille tuli 1 200 osanottajaa 25 maasta.
Braungartilla on sormensa pelissä monen tuotteen synnyssä. Hänellä on kaksi konsulttiyritystä: EPEA, eli Environmental Protection Encouragement Agency Hampurissa ja McDounough Braungart Design Chemistry yhdessä arkkitehti William McDonoughin kanssa Yhdysvalloissa.
Niiden asiakkaina on maailmanluokan firmoja, kuten Nike, Unilever ja Ford. Braungart on esimerkiksi auttanut maailman suurinta kokolattiamattojen valmistajaa Shaw´ta kehittämään kestäviä, kauniita ja silti biohajoavia mattoja.
Airbusin uuden jättijumbon kaikki tekstiilipinnat ovat kuituja, jotka voisi paloturvallisuudesta huolimatta vaikka syödä. Samanlaisilla kankailla verhoillaan myös sohvia. Hermann Millerin Mirra-toimistotuoli koostuu 96-prosenttisesti kierrätettävistä aineista ja hajoaa osiinsa kolmessa minuutissa, hän listaa.
Alankomaat päätti jokin aika sitten, että kaikki julkiset hankinnat toteutetaan vuoteen 2012 mennessä c to c -tuotteilla. Kyseessä ovat 44 miljoonan euron ostot vuodessa.
Tweet