Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
16.1.2009
Sen piti olla hauska pieni seminaari, jossa puhutaan mukavia ja hoidetaan hallitusohjelman viimeiset detaljit pois päiväjärjestyksestä. Mutta toisin kävi.
Helmikuun loppuun ajoittuva hallituskauden puolivälin tarkastelu joudutaankin pitämään kriisitunnelmissa. Pahinta ei ole finanssikriisi, vaan se, että Suomen vientiteollisuuden pohja murenee ennätysvauhtia.
Paperitehtaita kaatuu rytisten ja viimeisetkin it-firmat siirtyvät halpamaihin.
Kaksi vuotta sitten laadittu hallitusohjelma on auttamattoman vanhentunut, ja puolueet laativat kuumeisesti esityksiä hallituspolitiikan päivittämiseksi. Nämä puolimatkan linjaukset voivat olla Suomen tulevaisuuden kannalta jopa tärkeämpiä kuin alkuperäinen hallitusohjelma.
Viimeistään nyt on käynyt selväksi, että finanssikriisi on vain oire isommasta talouden ja elämäntapojen murrosvaiheesta. Suomeen ei enää koskaan rakenneta yhtäkään uutta paperi- tai kännykkätehdasta.
Samalla luonnonvarojen ja energian ehtyminen on käynyt niin ilmeiseksi, että kuluttajien käsitykset hyvinvoinnista ovat muuttuneet vähemmän materialistisiksi kuin ennen.
Tämä talouskriisi on ainutlaatuinen mahdollisuus muuttaa Suomen taloutta radikaalisti ja irrottaa talouden kasvu ja luonnonvarojen käytön kasvu toisistaan.
Jos elvytysvarat käytetään esimerkiksi uusiutuvaan energiaan, materiaalien kierron edistämiseen ja uusiin puukuitupohjaisiin tuotteisiin, sekä työllisyyden kasvu että luonnonvarojen käyttö on kestävää.
Pääministeri Matti Vanhanen teki keskiviikkona ensimmäisen avauksen tähän suuntaan. Hän ehdotti työpaikkojen turvaamiseksi kymmenien miljardien eurojen investointipakettia ja mainitsi puheessaan luonnonvarapolitiikan ja bioenergian.
Vaikka Vanhasen käytännön ehdotukset olivat vielä aika epämääräistä lätinää tiehankkeista ja laajakaistoista, niin tästä se alkaa. Toivottavasti.
Tweet