Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
24.4.2009
Viime viikolla ilmestyneen gallupin mukaan taantuma on vaikuttanut vain joka neljännen suomalaisen ostopäätöksiin. Valtaosa porskuttaa entisellään.
Elinkeinoelämän Älä ruoki lamaa -kampanja on mennyt hyvin perille. Vielä 1990-luvun alun lamassa ihmiset pihistelivät tutkijoiden mukaan puhtaasta solidaarisuudesta, kuten Riikka Lamminmäen jutussa Tule lama kultainen kerrotaan.
Nyt olemme ehtineet tottua tuloeroihin.
Solidaarisuudelle ja yhteisöllisyydelle olisi kuitenkin myös nyt käyttöä. Jos uskoo pahimpia uhkakuvia, ilmastonmuutos, luonnonvarojen ehtyminen ja talouskriisi johtavat valtavaan rakennemuutokseen. Ja jos näihin halutaan vaikuttaa, tarvitaan talkoisiin muitakin kuin pieni tiedostavien vähemmistö.
Lamminmäen jutussa kysytään, voiko syvenevästä taantumasta nousta myös jotain hyvää. Olisiko nyt hyvä hetki hidastaa ja vaihtaa suuntaa?
Murros voi tarjota raon myös uudenlaiselle yrittämiselle. Liiketilat ovat edullisia ja epävarmuus pakottaa keksimään uutta. Ideoita voi saada vaikka pienistä amerikkalaisista ekobisneksistä kertovasta jutusta.
Downshifting, vähempään tyytyminen, voi kuulostaa irvokkaalta työttömän korvissa. Vain ne voivat hidastaa ja luopua, joilla jo menee liian lujaa. Mutta ehkä kollektiivisen downshiftingin ansiosta kaikki voisivat tyytyä hiukan vähempään.
Se ei ole aina helppoa, vaan vaatii itsekuria ja uusista asioista nauttimisen opettelua. Mutta hiljentäminen ei tarkoita huonompaa elintasoa. Ystävät, perhe ja harrastukset ovat tutkitusti parhaita onnellisuuden lähteitä.
Hyvä terveys ja onnellinen elämä keikkuvat edelleen sitkeästi suomalaisten unelmien kärjessä – myös gallupeissa.
Tweet