Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
Juha Peurala
Sanoinhan että sitä tarvitaan vielä! Rakenna ekologinen kotiteatteri itsevalaisevasta ukrainalaisserkusta, hääyölakanasta ja opiskeluaikojen Lundiasta.
23.10.2009
Viihdekeskuksen ekotuunaus ei ole helppoa.
Nimimerkki ”Vihreä-Hulk” kysyy: Vaikka viihdeteollisuus on suuri luonnonvarojen kuluttaja, en pysty elämään ilman elokuvia ja televiisoria. Mikä on ekologisin laillinen tie elokuvaelämyksiin? Voiko pienen olohuonekotiteatterin rakentamisessa ottaa huomioon muutakin kuin laitteiden käyttöiän ja sähkönkulutuksen?
Eno vastaa: Olisiko tässä uudelleenkoulutusleirin paikka? Todellinen vihreä ei tarvitse muuta viihdettä kuin luomukynttilän valossa luetut maakohtaiset energiankulutus-, hiilidioksidipäästö- ja väestönkehitystilastot.
No, ei vaiskaan. Itsekin olen viihteen ystävä, kunhan siihen ei liity Mikko Alataloa tai tosi-tv:tä.
Viihde-elektroniikka on viidakko, jossa ekopäätösten tekeminen on vaikeaa. Pääsyy tähän on se, ettei viihde-elektroniikalle ole energiamerkintöjä. Televisioihin ne ovat tulossa.
Valitse laitteita, jotka kuluttavat stand by -tilassa mahdollisimman vähän sähköä ja pane masiinat mahdollisuuksien mukaan kytkimellisen jatkojohdon päähän.
Eniten energiaa kotiteatterissa vievät viritinvahvistin ja televisio, joten kiinnitä niiden sähkönkulutukseen erityistä huomiota.
Ja voit miettiä, tarvitsetko ihan jokaista kotiteatterin härpäkettä. Kauko-ohjattava popcorn-mylly on liikaa.
Masiinoiden määrässä säästät myös, jos valitset laitteita, joissa on useita toimintoja samassa paketissa. Säästät dvd-levyjen materiaaleissa, jos tallennat katsottavasi tv:stä tai lataat – luvallisesti – netistä.
Kunnon hifistiksi ryhtyminen säästää kyllä luontoa. Kuten sananlasku sanoo: ”Mitä sitä tekee autolla, omakotitalolla tai veneellä, kun samaan hintaan voi saada kelvollisen levysoittimen varren?”
Tweet