Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Väärennökset kauppakassissasi

4.11.2010

Lasse Leipola

Tuoteväärennöksissä on siirrytty luksustuotteista, kuten kelloista ja muotivaatteista, arkisiin kulutustuotteisiin, kuten ruokaan. Asiasta kertoi maanantaina Yle, jonka mukaan tullin haaviin on viime vuosina jäänyt muun muassa väärennettyjä suklaamunia ja energiajuomia.

Myös raaka-aineita väärennetään. Esimerkiksi mandariinimehua saatetaan jatkaa appelsiinilla tai mausteita väriaineilla.

Kyseessä on kuitenkin vain jäävuoren huippu. Ruotsalaisen Mats-Eric Nilssonin hiljattain suomeksi ilmestynyt kirja Aitoa ruokaa esittelee tuoteryhmä kerrallaan, miten meitä kuluttajia aivan laillisesti puijataan.

Esimerkiksi kinkkuleikkele ei ole kinkkua vaan lihapuristetta, johon lisätään kerros läskiä, jotta siivutettu lopputulos vaikuttaisi aidommalta. Avokadokastike guacamolessa on avokadoa parhaimmillaan vain noin neljännes, usein vain joitain prosentteja. Tuoremehukin saattaa olla tehty jo vuotta aiemmin poimituista appelsiineista.

Hyvä jos tämä edes järkyttää meitä, sillä monet tuntuvat jo tietävän – ja hiljaisesti hyväksyvän – sen, että syömme oikeasti jotain ihan muuta kuin mitä meille uskotellaan.

Elintarviketeollisuudelle tilanne on herkullinen. Kun kuluttajia kiinnostaa ainoastaan hinta ja maku, voidaan ruokaa tehdä oikeastaan ihan mistä vain.

Voisiko tulli puuttua jatkossa edes siihen, että Suomeen tuodaan mansikanmakuista valmiskääretorttua, jossa marjaa ei ole lainkaan. Eikö se, jos jokin, ole väärennös? Ne suklaamunatkin taisivat sentään olla suklaasta tehtyjä.

Kirjoittaja on Vihreän Langan verkkotoimittaja.





Viite