Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
20.6.2011
Tänään ratkeaa, kuka on Ville Niinistön pari vihreiden kahden hengen ministeritandemissa, kun puolueen valtuuskunta ja eduskuntaryhmä kokoontuvat puolilta päivin päättämään hallitukseen menosta ja puolueen ministerivalinnoista.
Vihreät sai ministeriruletissa ympäristöministerin ja kehitysyhteistyöministerin salkut. Näistä jälkimmäisen tehtäviin kuuluu kehitysyhteistyön ohella myös merkittävä valtion omistajaohjaus, eli valtion osin tai kokonaan omistamien yhtiöiden ja valtion sijoitustoiminnan poliittinen johtaminen.
"Aktiivisella ja pragmaattisella omistajapolitiikallaan valtio pyrkii saamaan omistukselleen hyvän osinkotuoton ja arvonnousun. Lisäksi valtio pyrkii kehittämään yhtiöitään niin, että ne olisivat kiinnostavia sijoituskohteita myös muille sijoittajille", valtioneuvoston verkkosivuilla määritellään omistajaohjauksen tavoitteita.
Omistajaohjausta ohjaa hallitusohjelma. Perjantaina paljastetun hallitusohjelman vihoviimeisellä sivulla todetaan, että valtionyhtiöiden omistajapolitiikassa korostetaan henkilöstön tärkeää asemaa, eettistä ympäristöpolitiikkaa, sukupuolten tasa-arvoa ja ylipäätään yhteiskunnallista kestävyyttä.
Kauppalehti ehti jo tänään maanantaina ihmetellä pääkirjoitussivullaan, miksi ympäristön huomioiminen ja henkilöstön merkitys täytyy mainita erikseen hallitusohjelmassa.
Vaatimaton veikkaukseni vastaukseksi on, että nämä asiat mainitaan, koska useimmat ovat jo 2010-luvulla oivaltaneet niiden olevan tärkeitä paitsi eettisistä syistä, myös liiketoiminnan kannalta.
Ministerin paikalle veikkaillulla Heidi Hautalalla on ennestään kokemusta muun muassa Neste Oilin hallintoneuvostosta. Kokemusta, kärsivällisyyttä ja poliittista taitoa tuleva ministeri tarvitseekin, olipa hän lopulta kuka tahansa.
Valtio-omisteisia yhtiöitä ovat esimerkiksi lahjussyytöksissä rypevä aseyhtiö Patria, tie- ja maanrakennusyhtiö Destia, energiayhtiö Fortum ja turveyhtiö Vapo.
Kirjoittaja on Vihreän Langan toimitussihteeri.
Tweet