Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Sähköinen kohtaaminen

Jukka Nikulainen

Sähkökaappitietokone.
Dyykkijä Jukka Nikulainen esittelee joka toinen viikko parhaat löytönsä.Jukka Nikulainen

Dyykkijä Jukka Nikulainen esittelee joka toinen viikko parhaat löytönsä.

30.4.2013

Jukka Nikulainen

Suuri osa dyykkimisen iloa on, kun roskalavalta löytyy jokin outo mutta hurmaava ja uniikki tavara, jolle jää miettimään uutta elämää. Esimerkistä käy kuvan vanha sähkökaappi, josta olen rakentanut tietokoneen kotelon.

Sympaattisten sähkökaappien pyöreät muodot kiinnittivät heti huomioni. Lavalle oli palattava seuraavana päivänä ruuvimeisselin kanssa ja pelastettava mahdollisimman monta tuholta! Sinkki-alumiiniseoksesta valmistetut kaapit olivat verrattain kevyitä kantaa kotiin, kun niistä irrotti sisukset ja johdotukset.

Avopuolisoni ihmetteli jo menoani, kun kerrytin myöhemmin viimeisillä voimillani kokoelmaani parilla Idmanin vanhalla valurautaisella kaapilla. Tahdonvoima ja bussikuskin hymynkare avittivat onneksi kolmikymmenkiloisen lastin raahaamista. Touhuani hyvillään seurannut taloyhtiön asukas kertoi, ettei jäteyhtiön kuulemma kannattanut hakea niin pientä määrää rautaa kierrätykseen.

Tiesin heti, että rakentaisin kaappeihin uuden tietokoneen, kun vanha työjuhtani alkaisi näyttää liikaa ikääntymisen merkkejä. Sähkökaapit huokuvat juuri sopivaa steampunk-henkeä. Valmistajan, helsinkiläisen Elektro-dynamon, kohokuvioitu nimikin oli hykerryttävän retrofuturistinen yksityiskohta.

Pienempään kytkinkaappiin mahtui onneksi juuri ja juuri tietokoneen virtalähde. Micro ATX-kokoisen emolevyn sai soviteltua isompaan sulakekaappiin. Näppäimistön, näytön ja muiden laitteiden liittimet lähtevät toisesta sivusta ja käynnistyskytkimen asensin kaapin yläosaan. Jäähdytysilmaa pääsee alhaalta jatkomutterin kokoisesta raosta ja lämmennyt ilma puhalletaan yläpäästä pois.

Maininnan ansaitsee myös koneen käyttöjärjestelmä, Debian Linux. Debiania ylläpidetään täysin vapaaehtoisvoimin, noin puolentoista tuhannen kehittäjän kansainvälisenä yhteistyönä. Projektilla on oma peruskirjansa, ja sen johtaja valitaan demokraattisilla vaaleilla kehittäjien kesken. Kaiken järjen vastaisesti projekti on ollut toiminnassa kohta kaksikymmentä vuotta. Debian tunnetaan luotettavuudestaan, käyttäjiä sillä lienee satoja tuhansia.





Viite