Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
5.12.2013
Varsovan ilmastokokouksessa tehtiin päätöksiä, jotka eivät täysin romuttaneet mahdollisuutta sitovaan globaaliin ilmastosopimukseen.
Varsovan tärkein tulos voi kuitenkin olla, että ilmastoliike heräsi siellä uudelleen eloon. 800 kansalaisyhteiskunnan edustajaa marssi ulos kokouksesta pettyneenä laihaan antiin ja Puolan isännöintiin. Mukana oli laaja kirjo ympäristö-, nuoriso- ja kehitysyhteistyöjärjestöjen jäseniä ja myös Euroopan vihreiden nuorten (FYEG) delegaatio.
Ulosmarssissa jätettiin taakse vain tämä kokous, ei koko prosessia. YK:n ilmastoneuvottelut, kaikessa vaikeudessaan, ovat ainoa areena, jolla globaali demokraattinen sopimus saadaan aikaiseksi. Ei ole aikaa luoda uusia kehyksiä tai varaa jättää osapuolia ilmastosopimuksen ulkopuolelle. Kansalaisyhteiskunnan ulosmarssin pääajatus oli, että tämä on uusi alku ja palaamme jo vuoden päästä Limaan entistä vahvempina.
Tärkein työ globaalin ilmastosopimuksen aikaansaamiseksi tehdään YK:n kokousten välillä. Kansalaisyhteiskunnan visio Varsovassa oli yhdistää paikalliset kamppailut, voitot ja tekijät maailmanlaajuiseen rintamaan. Siinä vihreät nuoret ovat mukana ja siinä pitäisi vihreän liikkeenkin ryhtyä taas liikkeeksi.
Suomen ilmastopolitiikka on vasta julkaistussa Climate Change Performance Index -raportissa arvioitu yhdeksi Euroopan huonoimmista. Kokonaisarvosanaksi tulee ”heikko”. Kun hallitustaival on kuuden puolueen hallituksessa haastava, alkaa käydä selväksi, että tällä hallituskaudella Suomi ei ole hyppäämässä ilmastokestävyyden tielle. Vaikka kovasti tehdään töitä, jotta seuraavissa vaaleissa nähtäisiin runsaat vihreät voitot, ei ilmastoa voi laskea sen varaan. Siksi olisikin tärkeää, että vihreiden jäsenet aktivoituisivat myös kansalaisliikkeenä.
Vinolla ja vihreillä on laaja, miltei koko maan kattava, verkosto toimijoita. Näiden toimijoiden on mahdollista löytää paikalliset ilmastotaistot. Paikallisiin hankkeisiin kohdistuva kampanjointi on konkreettista ja arvokasta itsessään, mutta linkittyy myös ylöspäin ja kasvaa kokoaan laajemmaksi.
Paikalliset kampanjat ovat helpommin voitettavissa ja niihin voi löytyä kumppaneita yllättävistäkin tahoista. Suomessa kirkko on ilmaissut ilmastokantoja aiempaa voimakkaammin ja Varsovan ulosmarssiin liittyivät myös ammattijärjestöt. Vino on jo järjestänyt useita ilmastotoimintapäiviä yhdessä 11 ympäristö- ja kansalaisjärjestön kanssa.
Ilmastoliikkeen uusi nousu oli näkyvissä Suomessa jo ennen Varsovaa. Vanhojen vahvojen toimijoiden lisäksi on nähty sekä Rajalla-tempaus että uusia järjestöjä 350 Suomesta Ilmastovanhempiin.
Ilmastoliikkeellä ei myöskään ole viimeistä käyttöpäivää. Jo nyt on selvää, että ilmastonmuutos on näkyvissä ja sen kanssa eletään paremmin tai huonommin seuraavat vuosikymmenet. Ilmastoliikkeen parasta ennen -päiväys on kuitenkin 11.11.2015. Se on Pariisin kokouksen päätöspäivä.
Kirjoittaja on Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden järjestön hallituksen jäsen.
Tweet