Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Miten vaatteita tulisi ostaa

Mikael Ahlfors

Vikatikki-blogi.
Mikael Ahlfors

2.3.2011

Outi Moilala

Miten vaatteita oikein tulisi ostaa, jos haluaa tehdä vastuullisia valintoja?

Olen yrittänyt metsästää kysymykseen vastausta. Puhtaat vaatteet -kampanjan piirissä on käyty aiheesta keskustelua, mutta kampanja ei ole tehnyt suosituksia. Boikotteja kampanja ei kannata.

Mikä on oikeastaan boikotointia, mietin. Boikotoinnin välttäminen ei ole varmaankaan sama asia kun se, ettei saisi valita eettisesti.

Taitaa olla niin, että on monta tapaa hankkia vaatteet vastuullisesti. Ensin minulle tulee mieleen laatu. Ympäristömme ei kestä nykyistä lyhytikäisiksi tehtyjen tavaroiden rallia.

Hyvin halvasta vaatteesta ompelijalle ei ole voinut jäädä oikeastaan mitään ja halpa vaate tuskin on laadukas. Vastuulliseen ja laadukkaaseen joutuu vähän panostamaan, vaikkakin niistä otetaan myös katteita välistä.

Laadukkaan löytäminen onkin sitten oma pulmansa. Joskus onnistaa, mutta melkoista hakuammuntaahan se on. Brändi tai kalliimpi hinta ei välttämättä ole laadun tae. Tulee mieleen Hesarin testi tänä talvena, jossa kallis neule nukkaantui samoin kuin halvinkin.

Vaatteita voi hankkia käytettyinä ja kestäviä vanhoja vaatteita voi tuunata. Se on hyvä.

Voi suosia kotimaista. Kotimaisia on kylläkin vaikea löytää, kun kotimaista valmistusta ei ole enää entisaikojen malliin ja yritykset antavat nihkeästi tietoa valmistusmaasta. Suomalaisesta työstä kertovaa Avainlippumerkkiä voi seurata, jos sellainen on.

Voi suosia vastuullisimpia kauppoja ja brändejä. Aina vaan helpommaksi menee. Joissakin vaatteissa on onneksi erilaisia sertifiointimerkkejä.

Tietoa saa myös Puhtaat vaatteet -kampanjalta ja yritysten omilta nettisivuilta, mutta hankalaa vastuullisuuden arvioiminen on minullekin, joka mietin näitä asioita päivittäin. En tiedä tarpeeksi. Ja samalla minulle vahvistuu näkemys, että yritysten yhteiskuntavastuu koostuu erilaisista osista, joita ei oikein voi vertailla.

Kaupassa se vasta helppoa onkin. Vaatteen on sovittava säähän, tilanteeseen, omaan kroppaan ja hinnan ja laadun olisi oltava sopiva. Sitten on tyylit, muodit ja trendit, värit ja materiaalit, leikkaukset... Kun näihin lisää vielä vastuullisuuskriteereitä, niin suoraan sanottuna aika mahdottomaksi menee.

Onneksi hyvä periaate on myös se, että vaatteita saa hankkia mistä vaan, mutta samalla olisi hyvä antaa palautetta yritykseen vastuullisemmista vaihtoehdoista.

Kirjoittaja on yritysten yhteiskuntavastuun parissa työskentelevä tutkija. Teksti edustaa kirjoittajan henkilökohtaista näkemystä.





Viite