Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
13.5.2011
Ilmastonmuutosta on vaikea havaita omin silmin – paitsi Siperiassa. Jakutiassa kerrostalojen seiniä halkovat jättiläismäiset railot, teitä on poikki ja maaperä on paikoin sortunut niin, että keskelle maisemaa on muodostunut ennennäkemättömiä kraatereita.
Ikiroudan eteläraja Venäjällä on vetäytynyt 35 vuodessa 30–80 kilometriä pohjoiseen, ja Venäjä käyttää vuosittain lähes kaksi miljardia dollaria maan sulamisesta johtuvien vahinkojen korjaamiseen ja öljy- ja maakaasuputkien kunnossapitoon. Putkien repeäminen on kuitenkin pientä, jos sitä vertaa pahimmissa skenaarioissa tapahtuvaan Novaja Zemljan ydinjätevarastojen romahtamiseen.
Vaikka tämä on totta naapurissa, Suomessa ilmastokeskustelu on peruuttanut parissa kuukaudessa lähtökuoppiin.
Perussuomalaisten nousun takia ilmastonmuutoksesta on jouduttu taas puhumaan ikään kuin kyseessä olisi uskonasia eikä tieteellinen tosiseikka.
”En usko, että ihmisellä on ratkaisevaa merkitystä asiassa. Ilmasto on aina muuttunut ja muuttuu jatkuvasti”, vastasi Timo Soini Ilta-Sanomien vaalikoneeseen. 40 prosenttia koneen täyttäneistä perussuomalaisista kansanedustajista ajattelee samoin.
Soini pitää kansainvälisen ilmastopaneelin IPCC:n tutkimuksia kiistanalaisina ja sanoo väärän ilmastopolitiikan synnyttävän Suomeen työttömien armeijan. Kumma kyllä hiilidioksidin talteenotto olisi Soinin mielestä tärkeää, ehkä siksi, että siitä voisi jalostaa myös vientivaltin, uuden Nokian. (Se on muuten hyvä idea!)
Soinin eilinen ilmoitus siitä, ettei perussuomalaiset sittenkään aio olla mukana tulevassa hallituksessa, on kimurantti asia kotimaan politiikassa, mutta ilmaston kannalta hyvä ratkaisu. Ilmastotieteilijöiden mukaan nyt eletään ratkaisun vuosia: vain kahden asteen lämpötilan nousuun ei välttämättä ole mahdollisuuksia, jos päästöjä ei saada laskuun vuoteen 2015 mennessä.
Se tarkoittaa tätä vaalikautta – oli hallituksessa kuka tahansa.
Kirjoittaja on Vihreän Langan toimituspäällikkö.
Tweet