Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
22.4.2013
Uutismedia on poikkeustilakone. Kun palaa, räjähtää tai soditaan, se pyyhkii pöytää somella. Bostonin maratonin pommeista tviitattiin, vinetettiin ja ties mitä. Some oli nopea – välittämään uutismedian juttulinkkejä.
Hirveiden ja suurten tapahtumien alussa uutismedia on sitä, mitä se teeskentelee olevansa muuten. Puolueeton tiedon välittäjä. Jokainen oikealta vaikuttava informaationpätkä heitetään eteenpäin.
Uutismedia on kuin tavaroihin tarttumaan opetteleva lapsi. Amoraalinen ja dynaaminen.
Kun pitää alkaa selvittää syitä, taustoja ja tekijöitä, kaikki tahriintuu epämääräisyyteen ja leimaaviin termeihin.
Tätä kirjoittaessa ei ole vielä selvää, kenen tekoa Bostonin pommit olivat. Yhdysvalloissa räjäytyksistä on kovin varovasti käytetty termiä terrorismi. Tämä viittaa siihen, ettei äärimuslimien osuus tapaukseen ole selvä.
Koska jos muslimi räjäyttää pommin, se on terrorismia. Muistellaanpa Oslon ja Utøyan verilöylyä. Heti tapahtumien jälkeen uskottiin, että tekijä oli islamisti. Silloin tapahtumista puhuttiin terrorismina.
Tekijän paljastuminen kantanorjalaiseksi veti ainakin suomalaisen median lukkoon: terrorismiotsikot kuopattiin hetkeksi. Surmaajan teoille etsittiin selitystä mielenhäiriöstä ja ties mistä. Oli kovin vaikea hyväksyä, että valkoinen norjalainen oli vain ihan tavallinen kusipäinen terroristi.
Katsokaapa, miten käsitellään Bostonin pommittajaa jahka sellainen löydetään.
Jos se on ulkomainen muslimi, henkilökohtaista motiivia ei pohdita.
Jos se on maahanmuuttajataustainen yhdysvaltalainen, pohditaan, mikä sai sen kääntymään kotimaataan vastaan.
Jos se kuuluu kantaväestöön, selvitellään mikä sen sai sekoamaan ja henkilöhistoria pengotaan äitisuhdetta myöten.
Olemmehan terrorismin vastaisessa sodassa. Ja sitä käydään nimenomaan muslimiterrorismia vastaan. Sen vuoksi Suomessakin varotaan pahaa t-sanaa, jos samaan virkkeeseen ei saada al-Qaidaa.
Bostonin pommit ovat kertaluokkaa suurempi uutinen kuin saman päivän tuhoisammat pommi-iskut Irakissa. Bostonissa pommitettiin meitä, paitsi kulttuurisessa mielessä myös terrorismin vastaisen sodan kehyksessä.
Paitsi tietenkin jos pommittaja ei ollutkaan islamisti.
Juttu on julkaistu alun perin 19. huhtikuuta ilmestyneessä Vihreässä Langassa.
Tweet