Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Ahdistuksetonta joulua!

Jouluiloa mielikuvitusystävistä! 1. Kuvittele ystävät. 2. Kairaa pöytään reikä. 3. Aseta näköisystävät reiän ympärille ja työnnä pääsi reiästä. 4. Mieti, josko sittenkin sukulaisiin tai edes baariin.

Jouluiloa mielikuvitusystävistä! 1. Kuvittele ystävät. 2. Kairaa pöytään reikä. 3. Aseta näköisystävät reiän ympärille ja työnnä pääsi reiästä. 4. Mieti, josko sittenkin sukulaisiin tai edes baariin.

23.12.2011

Eno

1970-lukuun verrattuna joululle on nykyään vaihtoehtoja.

Nimimerkki ”Inhorealisti” kysyy: 1970-luvulla radiosta kuuli jouluaattona surullisia juttuja, kun sinne sai soittaa suorassa lähetyksessä. Ovatko ihmiset nykyäänkin yhtä onnettomia jouluna?

Eno vastaa: Eivät. Vaikka 1970-luvulla kaikki oli tietenkin järjestään paremmin – presidenttinä oli Kekkonen, televisiosta tuli Parempi myöhään ja tripit olivat pyramidin muotoisia – silti Suomi on nykyään jouluna vähän parempi paikka kuin 30–40 vuotta sitten. Ainakin mikäli olet yksinäinen ja/tai et pidä joulusta.

Joulu on vaikea paikka nimenomaan yksinäisille ja perhejuhlista ahdistuville. Joulu on perhejuhla, johon liittyy suuria ja syviä tunteita. Odotukset ovat kovat ja niiden täyttäminen voi käydä voimille. Kaikille jouluun ei liity onnellisia lapsuusmuistoja vaan päinvastoin: lapsuuden joulut ovat voineet olla päihteiden ja väkivallan painajaista, jota on vielä pahentanut se, että kaikki muut viettivät onnellista perhejoulua.

Yksinäisyys iskee jouluna etenkin läheisensä vuoden aikana menettäneisiin ja erovanhempiin, joiden lapset viettävät joulun exällä. Joulu näkyy kriisipuhelimissa ja kotihälytystilastoissa. Osasyy tähän on tietenkin se, että ihmiset pakkautuvat lyömäetäisyydelle toisistaan, eikä uloskaan pääse, kun on kylmä.

Mutta, toisin kuin luullaan, itsemurhia ei jouluna tehdä erityisen paljon. Pahimpia itsemurhakuukausia ovat kesäkuukaudet.

1970-luvulla joulusta tykkäämättömillä oli ankeaa: Suomi sulkeutui koteihinsa viettämään joulua eikä vaihtoehtoja juuri ollut. Paha olo purkautui radioon, jossa muutenkin puhuttiin lähinnä Neuvostoliitosta ja oltiin soittamatta rokkia.

Nyt on toisin. Suunnilleen 1980-luvulta lähtien on ollut ihan okei lähteä joulua pakoon ulkomaille, esimerkiksi Timbuktuun. Maahanmuuttajat ja maallistuneet kansalaiset eivät aina vietä niin hartaasti joulua, joten auki olevia ravintoloita on nykyään enemmän kuin yksi per Helsingin kokoinen kaupunki. Internet lievittää yksinäisyyttä eikä muutamaan vuosikymmeneen olla oltu television varassa, mitä tulee audiovisuaaliseen viihteeseen.

Mutta yksi asia on huonommin nykyään. Jo pelkkä joulua edeltävä hössötys voi olla joulua inhoavalle ahdistavaa. Ja nykyäänhän joulua aletaan mainostaa suunnilleen kohta juhannuksen jälkeen.

Eli jos ahdistus jouluna käy liian suureksi, kannattaa soittaa esimerkiksi Radio Suomen Yöradio-ohjelmaan aattoiltana.





Viite