Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
Juha Peurala
Vähäkilarinen dieetti. Viinaa, protskuja ja unet kellon ympäri. Hae rahat fattasta, niin et haaskaa hyvää laihdutusaikaa työntekoon.
12.12.2011
Ihmisen paino voi pudota yöllä yli kilon.
Nimimerkki ”Vaaka lujilla” kysyy: Miksi ihminen painaa aamulla vähemmän kuin illalla? Olen huomannut, että eroa voi olla jopa yli kilo. Onko nukkuminen paras tapa laihduttaa vai käynkö jatkuvasti unissani vessassa?
Eno vastaa: Nukkuminen voi keventää kummasti. Serkkupoikani Rauno-Leevi kertoi joutuneensa selittämättömän uupumuksen valtaan Helsingin rautatieasemalla pikkujoulujen jälkeisenä aamuna. Herättyään penkiltä vajaan tunnin nokosten jälkeen hän huomasi laihtuneensa yli puoli kiloa, josta lompakon osuus oli noin 350 grammaa ja loput Iphonea.
Hämmentävää, mutta totta: ihminen todella painaa vähiten aamulla, paitsi tietenkin kolmikymppiset sinkkunaislaihduttajat, jotka eivät paina vähiten koskaan.
Iltaa vähäisempi aamupaino johtuu yli 80-prosenttisesti veden poistumisesta kehosta. Vettä poistuu hikoilun, hengitysilman ja virtsan mukana. Näin tapahtuu tietenkin myös päivällä, mutta yöllä harvempi lisäilee kroppaansa nesteitä.
Loput kevenemisestä johtuu aineenvaihdunnasta, siis normaalista energiankulutuksesta yön aikana. Yleisesti ottaen öinen painonpudotus on sitä suurempaa mitä syvempään eli paremmin ihminen nukkuu. Epäreilua on se, että tutkimusten mukaan pudotus on suurempi laihoilla kuin lihavilla ihmisillä.
Näin ollen jos laihduttajalla on hiukankin järkeä päässä, hän suorittaa punnituksensa aamulla, nakuna ja vessassakäynnin jälkeen. On se vaan mukavaa saada matalin mahdollinen lukema.
Painontarkkailun suhteen punnitsemisen ajankohdalla ei kuitenkaan ole merkitystä, vaan sillä, että se tapahtuu aina samaan aikaan ja samalla vaa’alla. Ja punnitseminen kannattaa: laajan amerikkalaistutkimuksen mukaan painoaan ahkerasti tarkkailevat saavat kilonsa katoamaan parhaiten – ja myös pysymään poissa.
Vaaka on suotta vainottu laihduttajan ystävä.
Kirjoitus on julkaistu alunperin 2. joulukuuta ilmestyneessä Vihreässä Langassa.
Tweet