Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Kuka puolustaisi oikeuslaitosta?

8.11.2016

Kati Systä

Käyttäjän Kati Systä kuva
Kati Systä vastaa vihreiden nuorten ja opiskelijoiden hallituksessa kansainvälisistä asioista.

Tänään tiistaina Yhdysvalloissa äänestetään uudesta presidentistä. Vaaleissa on loka lentänyt suuntaan jos toiseenkin, mutta se mikä itselle tuli yhtenä järkyttävimmistä jutuista oli Donald Trumpin uhkaus palkata syyttäjä tutkimaan Hillary Clintonia ja vangita hänet.

Vihreinä olemme aina demokratian puolella, puhumme mielellämme suorasta demokratiasta ja kesän suurin demokratiakeskustelu käytiinkin Brexit-äänestyksen aikaan viime kesänä.


Hyökkäykset riippumatonta oikeuslaitosta kohtaan ovat sen sijaan jäänet vähäiselle huomiolle. Esimerkiksi korkeimman oikeuden ottaminen poliittisen kontrollin alle Puolassa. Siitä ei ole pahemmin keskusteltu viime talven jälkeen, vaikka tässä olisi meillä läpi Euroopan suuri peiliin katsomisen paikka.

Tänä syksynä Puolassa nykyisen äärioikeistolaisen hallituksen kannattajat ovat leiriytyneet perustuslakituomioistuimen ulkopuolelle, häiriköivät oikeuden toimintaa ja kutsuvat oikeuden työntekijöitä maanpettureiksi. Tämäkään ei ole saanut juuri palstatilaa, saatikka että olisi nostanut yhteiskunnallisen keskustelun aiheesta.

Samat syytökset toistuivat Britanniassa korkeimman oikeuden päätöksen jälkeen. Tuomareita syytettiin kansanvihollisiksi ja pettureiksi jopa suurten lehtien toimesta. Britanniassa luotiin vastakkainasettelu kansantahdon, demokratian ja todellisuudesta irrallaan olevan oikeuslaitoksen välille.

Tässä kohtaa pitäisi viimein hälytyskellojen soida. Meistä jokainen, joka joskus on kuullut vallan kolmijako-opista, luulisi ymmärtävän sen merkityksen. Lait tulee säätää poliittisesti, mutta poliittiset tuomioistuimet eivät kuulu länsimaisiin demokratioihin ja tätä meidän tulee nyt nousta puolustamaan.


Trumpin, Puolan
ja Britannian esimerkit ovat pelottavia kertomuksia siitä, että nykyisiin oikeuslaitoksiin ei luoteta. Meidän täytyy pystyä luottamaan, että oikeuden päätöksen ovat lainmukaisia ja puolueettomia, jotta yhteiskuntamme voi toimia. Jopa Suomessa oikeuslaitosta on halvennettu ja yritetty käyttää omien puheiden oikeuttamiseen eduskuntapuolueen aktiivin toimesta.

Nämä hyökkäykset riippumatonta oikeuslaitosta kohtaan kertovat jotain hyvin pelottavaa yhteiskunnallisesta kehityksestämme ja me vain vaikenemme asiasta. Koko yhteiskuntamme on rakennettu kolmijako-opin pohjalta ja nyt meidän on puolustettava sitä.

Ilmapiiristä on tullut demokratialle ja oikeusvaltiolle hyvin myrkyllinen lyhyessä ajassa. Sananvapauden puolustamisen nimissä heitetään lokaa milloin mihinkin suuntaan ja pyritään testaamaan yhteiskuntamme normeja oikeuslaitoksissa.

Riippumattomat tuomioistuimet ovat erottamaton pala oikeuksiemme turvaamista, yhteiskuntamme turvallisuutta ja demokratiaakin. Meidän eurooppalaisina tulee tuomita ja nostaa keskusteluun tuomioistuimien poliittinen hallinta, meidän täytyy jälleen istua yläasteen yhteiskuntaopin tunnille ja käydä läpi miksi vallan kolmijako-oppi on niin tärkeä ja nousta barrikadeille riippumattoman oikeuslaitoksen puolesta.





Viite