Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
26.8.2015
Tunnepuolue perussuomalaiset tarjosi jälleen emotionaalisen vuoristoradan. Hämmennyksen ja ärtymyksen alle voi jäädä, miten ovelasti puolue toimii.
Matti Putkonen piti keskiviikkona "työmiehen tuumaustuntinsa" luultavasti laajimmalle yleisölle koskaan. Putkonen pääsi saarnaamaan uskoaan useammassakin suorassa verkkostriimissä.
Tai saattoipa kyseessä olla puolueen sanakin. Yleensä toki puolueen linjaa vetää puheenjohtaja, eduskuntaryhmän puheenjohtaja tai puoluesihteeri.
"Tuumaustunnilla" persujen ryhmyri Sampo Terho istui kuitenkin kiltisti samassa rivissä kansanedustaja Olli Immosen ja ties miksi paikalle saapuneen Julkisen sanan neuvoston puheenjohtajan Risto Uimosen kanssa. Uimosella oli toki Putkos-showssa selkeä rooli, tuskin kuitenkaan sellainen kuin hän itse olisi halunnut.
Tilaisuuden alussa Putkonen sai paasata keskeyttämättä kymmenisen minuuttia. Ensin tämä perussuomalaisten puoluetoimiston työntekijä väitti, etteivät perussuomalaiset ole rikkoneet yhtään vaalilupausta. Sen jälkeen hän hyökkäsi turvapaikanhakijoita vastaan – varsinaisesti oikeata termiä käyttämättä.
Aloitusmeuhkauksensa lopuksi Putkonen haukkui kilttiä ja viatonta - keskusrikospoliisin mukaan kun rikosta ei ollut tapahtunut - Immosta jahdanneen median. Putkonen myös julkaisi perussuomalaisten mustan listan, jolla olevat henkilöt olivat hänen mukaansa lietsoneet vihapuhetta perussuomalaisia vastaan.
Lava olikin näin valmis JSN:n Uimosen epäkoherentille jaarittelulle. Uimonen puhui yleisesti mediakohusta, journalistin ohjeista ja epämääräisesti sekä yhtäkään juttua yksilöimättä mahdollisista kanteluista, joita joistain jutuista ehkä voisi tulla.
Immonenkin pääsi lopulta ääneen. Immosen puheet olivat sitä samaa: oli tarkoitus vain vähän tsempata, väkivallasta en tykkää, kovaa on ollut.
Lopuksi Immonen yllätti: hän pyysi eroa puolueen eduskuntaryhmästä. Toki vain puoleksitoista kuukaudeksi.
Näin ryhmyri Terhon rooliksi jäi toistella, ettei puolue voi enää Immosta vastaan ryhtyä toimiin, kun Immonen ei ole eduskuntaryhmän jäsen.
Sekasortoiselta ja käsittämättömältä tuntunut tilaisuus onkin tarkemmin tarkasteltuna poliittisen veivaamisen ja kieroilun taidonnäyte.
Koko tilaisuus kiinnosti mediaa vain ja ainoastaan Immosen vuoksi. Immonenhan on pakoillut tiedotusvälineitä jo kuukauden.
Tämän – ja Putkosen avausreuhaamisen keston vuoksi – "työmiehen" väite siitä, etteivät perussuomalaiset ole syöneet lupauksiaan, jäi kokonaan haastamatta.
Putkosen sana jäi totuudeksi.
Melko vähälle huomiolle jäi myös väite Suomeen tulevien ihmisten "laittomuudesta". Kukaan ei harjannut Putkosta esimerkiksi väitteestä, että turvapaikanhakijat voisivat tulla Suomeen laillisesti.
Rajavartiolaitoksen apulaisosastopäällikkö Matti Sarasmaa sanoi viime viikolla Vihreälle Langalle, ettei laillisia reittejä ole.
Vielä vähemmän Putkosta haastettiin siitä, miten Suomi voisi estää turvapaikanhakijoita tulemasta tai kieltäytyä hakemusten käsittelystä. Käytännössä se tarkoittaisi irtisanoutumista kansainvälisistä sopimuksista ja vapaaehtoista laskeutumista paariavaltioiden luokkaan.
Edes Putkosen mustasta listasta, jossa siis lueteltiin poliittisia vastustajia ja pari journalistia, ei paljon kyselty.
Suomalaisen median itsesääntelystä vastaavan JSN:n puheenjohtajan Uimosen puheenvuoron tarkoitus heti Putkosen räyhäämisen päälle oli antaa vaikutus samanmielisyydestä, lyödä Putkosen mediahuttuun "virallisen tahon" hyväksynnän leima.
Tähän riitti jo se, että Uimonen ei pahemmin persuja kritisoinut, antoipa vain lempeää mediakonsultaatiota ja siteeraili journalistin ohjeita.
Putkosen höyrypäisen purkauksen ja Uimosen jutustelun jälkeen Immonen vaikuttikin suhteellisen maltilliselta ja asioihin keskittyvältä kaverilta.
Pientä grillausta Immonen joutui toki kestämään, mutta lähtö eduskuntaryhmästä puhdisti puolueen vastuusta.
Toisaalta myös "työmies" Putkosen rooli oli hämärtää puolueen ja etenkin puheenjohtaja Timo Soinin vastuuta tuumaustunnin puheista. Välillä Putkonen sanoi puhuvansa omissa nimissään, välillä taas puhui perussuomalaisten logosta jaettujen papereiden kulmassa.
Esimerkiksi Svenska Ylen toimittaja Anne Suominen tivasikin vastausta nimenomaan Terholta eikä puoluetoimiston työntekijältä. Myös Soinin perään kyseltiin.
Ikäviä asioita ja vastuuta väistelevälle Soinille sopii hyvin, että puolueen linjaa vetää epämääräisesti tituloitu ja puolueen poliittisen hierarkian ulkopuolella pyörivä puoluetoimiston työntekijä.
Tuumaustunnin puheet menevät riittävästi puolueen piikkiin, mutta tarvittaessa niitä voi kuittailla "työmiehen" mielipiteinä.
Ja kun pöhinä keskittyy Putkoseen ja omituisten väitteiden selvittelyyn, huomio on poissa puoluejohdosta ja niistä kannattajille ikävistä päätöksistä, joita se tekee.
Kannattaa muistaa, että perussuomalaisilla on ollut aikaa suunnitella tapaus Immosen hoitoa kuukauden verran. Tämä oli valittu tapa. Ja, kuten sanottu, varsin ovela sellainen.
Saa tosin nähdä, menikö Putkosen pöytään lyömä proskriptiolista poliittisista vastustajista jo liian pitkälle. Tuollaisen listan laatiminen ja julkaisu kun ei ole voinut tapahtua puolueen johdon tietämättä.
Putkosen lista on Soinin lista. Ja sille on joutunut myös hallituskumppani kokoomuksen euroedustaja Henna Virkkunen.
Jatkavatko Alexander Stubb (kok) ja Juha Sipilä (kesk) ymmärtäväistä hymyilyään törmäilevälle hallituskumppanille, vai joko mitta alkaa täyttyä?
Tweet