Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
14.4.2015
Viikon päästä tiedämme vaalien tuloksen. Minä tiedän jo nyt. Tai ainakin luulen tietäväni. Käyn tuloksen läpi vaalipiireittäin. Lopussa paikkajako taulukkona. Jätä oma veikkauksesi kommenttikenttään.
Helsingissä tapahtuu vihreiden jytky. Puolue nousee kokoomuksen rinnalle vaalipiirin suurimmaksi puolueeksi. Vihreistä läpi pääsevät Pekka Haavisto, Outi Alanko-Kahiluoto, Johanna Sumuvuori, Emma Kari sekä joku vihreistä miehistä Otso Kivekäs, Antero Vartia, Jukka Relander, Leo Stranius, Erkki Perälä, Tuomas Rantanen, Ozan Yanar tai Hannu Oskala. Kisa on hyvin tasainen, mutta veikkaan Kivekästä.
Pääkaupungin kolmanneksi suurimmaksi puolueeksi yltää sdp neljällä edustajallaan. Vasemmistoliitto saa kolme sekä perussuomalaiset ja keskusta kummatkin kaksi paikkaa. Rkp saa yhden.
Uudellamaalla vihreillä on mahdollisuus neljään paikkaan, mutta onko Tuija Braxin poisjäänti liian kova menetys? Läpi menevät eduskunnassa jo olleet Jani Toivola ja Jyrki Kasvi sekä joku espoolaisnaisista Inka Hopsu, kansanedustaja Johanna Karimäki ja Tiina Elo. Myös vantaalaisella Timo Juurikkalalla on mahdollisuudet.
Kokoomus häviää myös Uudellamaalla mutta säilyy yhdeksällä edustajallaan maakunnan selvästi suurimpana puolueena. Sdp ja persut saavat kummatkin kuusi paikkaa ja keskusta viisi. Rkp saa kolme ja vasemmistoliitto kaksi edustajaa. Kd ottaa yhden.
Varsinais-Suomessa vihreillä on mahdollisuudet kahteen paikkaan. Puheenjohtaja Ville Niinistö menee varmasti läpi, ja toisesta paikasta kisaavat Saara Ilvessalo ja Anne Bland.
Keskusta nousee kokoomuksen rinnalle neljään paikkaan, ja sdp tipahtaa persujen seuraksi kolmeen. Vasemmistoliitto saa taas kaksi läpi. Satakunnassa keskusta, sdp ja persut saavat kaksi sekä kokoomus ja vasemmistoliitto yhden paikan.
Pirkanmaallakin vihreillä on sauma kahteen edustajaan. Satu Hassi on varma, mutta kuka olisi se toinen? Anna-Kaisa Heinämäki, Olli-Poika Parviainen, Jaakko Stenhäll vai Juhana Suoniemi?
Myös Tampereen suunnassa kokoomus häviää ja keskusta voittaa. Kummatkin saavat neljä edustajaa, samoin sdp. Perussuomalaiset nappaavat kolme paikkaa. Vasemmistoliitolle kaksi ja kristillisille yksi paikka.
Hämeen vaalipiiri on vihreille yksi jännimmistä. Läpi menee niukasti joko ex-kansanedustaja Kirsi Ojansuu-Kaunisto tai Luonnonsuojeluliiton toiminnanjohtaja Eero Yrjö-Koskinen.
Kanta- ja Päijät-Hämeessä keskusta voittaa ja sdp häviää yhden paikan, joten ne päätyvät kokoomuksen ohella kolmeen paikkaan. Perussuomalaiset ottavat kaksi sekä vasemmistoliitto ja kd yhden paikan. Viimeksi mainittu siunaantuu puheenjohtaja Päivi Räsäselle.
Kaakkois-Suomen uudessa vaalipiirissä vihreät saa madaltuneen äänikynnyksen ansiosta läpi ex-kansanedustajan Heli Järvisen.
Keskusta on suurin (5), sdp kakkonen (4) sekä kokoomus (3) ja persut (3) seuraavina. Vasemmistoliitto saa yhden paikan.
Savo-Karjalakin on uusi vaalipiiri. On jännittävää nähdä, tuoko madaltunut kynnys vihreille sielläkin paikan. Jos tuo, sen ottaa varapuheenjohtaja Krista Mikkonen. Mahdollisuuksia heikentää se, ettei Pohjois-Savon viimekertainen ykkösnimi Hetti Rytsy ole enää mukana.
Keskusta jyrää ja vie eduskunnan väistötiloihin seitsemän edustajaa. Demarit ja persut saavat kolme ja kokoomus kaksi paikkaa. Vasemmistoliitto ottaa yhden. Kiinnostavaa on, pääseekö kristillisten tuleva puheenjohtaja Sari Essayah läpi.
Keski-Suomen vihreiden unelma toteutuu, ja varapuheenjohtaja Touko Aalto luistelee eduskuntaan. Kansa mylvii.
Keskusta menestyy kotikentällään ja maalaa neljästi. Sdp ottaa kaksi koppia sekä kokoomus, persut ja vasemmisto yhden.
Vaasasta ja Lapissa vihreillä ei ole mahdollisuuksia. Koko maan suurin voittaja keskusta menestyy myös näissä vaalipiireissä (6+4). Rkp nappaa Vaasasta taas neljä paikkaa. Sdp (2+1) ja perussuomalaiset (1+2) käyvät tasaista taistoa. Kokoomus ja kd ottavat Vaasasta yhden edustajan, samoin kuin vasemmisto Lapista.
Oulu on vihreille taas erittäin mielenkiintoinen piiri, vaikka viime vaalien kaksi ykkösnimeä, Satu Haapanen ja Erkki Pulliainen, loistavat poissaolollaan. Fennovoimaa näyttävästi vastustava Hanna Halmeenpää saa kuitenkin ison potin ja pääsee pääkaupunkiin torppaamaan uusia ydinvoimalupia.
Keskusta kahmii vaalipiirin edustajapaikoista yli puolet, täyden kympin. Sdp, persut ja vasemmistoliitto saavat kaksi ja kokoomus yhden paikan.
Koko maassa suurimmat puolueet ovat keskusta ja sdp. Ne muodostavat punamultahallituksen neljänneksi jäävän perussuomalaisten kanssa. Kokoomus häviää kymmenen paikkaa ja saa pronssia. Pääministeri Alexander Stubb päätyy johtamaan oppositioryhmää toviksi.
Vaikka maa saa konservatiivisen hallituksen, liberaalit punavihreät menestyvät mainiosti. Vasemmistoliitto ottaa 17 ja vihreät 14 paikkaa. Vihreät saavat siis runsaasti balsamia viimekertaisiin haavoihinsa. Rkp häviää yhden ja kd kaksi paikkaa. Kristilliset ovat jo sukupuuton partaalla.
Kirjoittaja on Vihreän Langan päätoimittaja.
eduskuntavaalit 
Tweet