Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
20.5.2015
Hallitusohjelmaa rakennetaan vähitellen pieninä palasina, minkä vuoksi sitä on mukavampi arvioida nyt, kun kaikki tylsät yksityiskohdat vielä puuttuvat.
Juha Sipilä ilmeisesti ennakoi, että ilmastopolitiikasta olisi muka vaikea löytää sopua. Se oli eurokriisin lisäksi ainoa aihe, josta hän esitti alustavaa muotoilua jo tunnusteluvaiheessa.
Huoli oli turha, sillä sekä kokoomus että perussuomalaiset kelpuuttivat tekstin, joka oli melkein kuin ympäristöjärjestön ohjelmasta. Siinä mainittiin muun muassa kunnianhimoinen ilmastosopimus, kahden asteen tavoite ja päästökaupan korjaaminen.
Näistä onkin helppo johtaa muun muassa se, että Suomen tuleva hallitus ajaa EU:n 2030 päästövähennysten kiristämistä 40 prosentista 50 prosenttiin, sillä nykyinen tavoite ei ole linjassa sanan ”kunnianhimo” tai kahden asteen tavoitteen kanssa.
Viikko sitten tuli lisää tekstiä ilmastosta. Strategiatyön välilinjauksessa mainitaan, että 2025 olemme saavuttaneet ilmastotavoitteemme. Tämä viitannee 2030 tavoitteiden saavuttamiseen etuajassa, koska 2020 tavoitteet olemme käytännössä saavuttaneet jo nyt.
EU-linjauksessa on omituinen lause: ”Teollisuuden kansainvälinen kilpailukyky ja hiilivuodon torjunta ovat ilmastopolitiikan keskeisiä lähtökohtia.” Mutta koska lauseessa on käytetty partitiivia eikä nominatiivia ”keskeiset lähtökohdat”, voimme päätellä, että keskeisiä lähtökohtia on muitakin, ainakin edellä mainittu kahden asteen tavoite seuraamuksineen.
Ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa käsitelleen työryhmän linjauksessa todetaan, hallitus kiinnittää erityistä huomiota ihmiskunnan suurten uhkien kuten ilmastonmuutoksen torjuntaan. Erityinen huomio tarkoittanee sitä, että ilmastonmuutos otetaan paitsi huomioon, myös kaikkea päätöksentekoa ohjaavaksi periaatteeksi.
Eläköön uusi hallitus, rakastamme sinua jo nyt!
Tweet