Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Haaveilua verorahoilla

25.5.2016

Annakaisa Suni

Käyttäjän Annakaisa Suni kuva
14.20 Juttuun lisätty kurssin nimi.

haaveillaan hetki. Minä olen haaveillut siitä lähtien, kun vietin tiistaiaamupäivän luovuuden ja paremman tulevaisuuden kuplassa.

Aalto-yliopiston Creative Sustainability -maisteriohjelman opiskelijat esittelivät tiistaina projekteja, joita he ovat tehneet yhdessä suomalaisten ministeriöiden kanssa Design for Government -kurssilla. Ohjelman pääaineena on siis luova kestävyys ja siinä muotoilijat, kauppatieteilijät ja arkkitehdit pohtivat yhdessä, miten tehdä maailmasta parempi. Muutaman vuoden toiminut ohjelma houkuttelee Helsinkiin opiskelijoita ympäri maailmaa.

Opiskelijat ehdottivat muun muassa, että lopetamme kokonaan puhumisen jätehuollosta ja alamme sen sijaan puhua ylläpidosta. Luokittelemme myytävän elektroniikan sen mukaan, miten hyvin se kestää, ja järjestämme Ravintolapäivän tyyliin Korjauspäivän, jolloin ihmiset auttavat toisiaan kunnostamaan tavaroita. Toinen ryhmä visioi, että vuonna 2030 maaseudullakaan ei tarvittaisi omaa autoa. Visioihin yhdistyi konkreettisia ehdotuksia siitä, miten ihmisten liikkumisesta tai esimerkiksi taloyhtiöiden energiatehokkuutta lisäävistä remonteista saadaan lisää tietoa, ja miten se saadaan ihmisten ulottuville helpossa digitaalisessa muodossa.

Valtioneuvoston kanslian, ympäristöministeriön ja liikenneministeriön edustajat hehkuttivat opiskelijoita ja virittelivät lisää yhteistyötä. Kukaan ei muistuttanut koulutusleikkauksista tai dosenttivihasta.


Paremman tulevaisuuden kuplassa halusin nostaa katseen vielä korkeammalle. Kysyin opiskelijoilta, mikä heidän mielestään pelastaa maailman.

"Kun ihmiset alkavat ottaa vastuuta", sanoo Venäjältä kotoisin oleva Ekaterina Perfilyeva.

Ihmisten täytyy ymmärtää, että maailmassamme kaikki liittyy yhteen, ja olemme arvokkaita osana luontoa.

"Asennemuutos", sanoo suomalainen Riikka Ylitalo.

Ylitalon mukaan se tapahtuu sekä vapaaehtoisesti että politiikan kautta. Hän sanoo, että vielä 20 vuotta sitten ihmiset suhtautuivat ihan eri tavalla tavaraan ja kuluttamisen. Kulutuksen kiihtyminen johtuu asennemuutoksesta, ja nyt asenteita täytyy muuttaa toiseen suuntaan.

"Kun ihmiset alkavat välittää toisistaan", sanoo saksalainen Simone Menge.

Hänen mielestään maailman täytyy olla tulevaisuudessa sosiaalisesti kestävämpi.

"Teknologia", sanoo USA:sta kotoisin oleva Kristin Swan.

"Olemme päässeet vasta alkuun digitalisaatiossa. Joitakin ihmisiä teknologian kehitys pelottaa, mutta minä olen hyvin toiveikas."


Jäävätkö Perfilyeva, Ylitalo, Menge ja Swan Suomeen kehittelemään parempaa tulevaisuutta?

Riikka Ylitalo aikoo etsiä aluksi töitä Suomesta, mutta häntä kiinnostavat myös Hong Kong ja Singapore, joissa hän on ollut vaihdossa ja työharjoittelussa.

Simone Menge haluaa jäädä Suomeen. Hänen mukaansa täällä ymmärretään ja arvostetaan muotoilua ihan eri tavalla kuin Saksassa.

Miehensä työn vuoksi Suomeen muutama vuosi sitten muuttanut Kristin Swan haluaa asua täällä, mutta epäilee, saako tämänkään koulutuksen jälkeen töitä. Swanilla on työkokemusta ja korkea koulutus, mutta ongelma on, että hän ei osaa suomea.

"Olen skeptinen, mutta toiveikas", hän sanoo työnhausta Suomessa.

On todella harmi, jos Swanin kaltaiset ideoita pursuavat osaajat eivät saa töitä kielitaitovaatimusten takia. Monessa yrityksessä odotetaan suomen osaamista, vaikka työkielenä olisi englanti.


Aivovuoto ei silti jäänyt päällimmäisenä mieleen keskusteluista opiskelijoiden kanssa. Tämän kolumnin tarkoitus ei ole harmitella sitä, miksi Suomi kouluttaa kalliilla osaajia, jotka eivät voi työllistyä täällä.

Sen sijaan mietin Ekaterina Perfilyevan tulevaisuudensuunnitelmia. Hän haluaisi työskennellä maassa, jossa on suuria ympäristöongelmia. Suurista ongelmista voi syntyä suuria ratkaisuja.

"Suomi on mahtava maa, jos haluaa vaikka perustaa perheen. Täällä on mukavaa elää, mutta en halua olla vain mukavuusalueellani."

Maailman pelastaminen jos mikä on kansainvälistä toimintaa. Työ ilmastonmuutosta vastaan Venäjällä tai Kiinassa vaikuttaa myös Suomessa.

Väitän, että luovan ja kestävän ajattelun opettaminen Aalto-yliopistossa on hyvä investointi, päätyivät opiskelijat minne päin maailmaa tahansa.





Viite