Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
9.1.2015
Vuosi 2015 on suurten päätösten vuosi. Kansainvälisesti tämä on ainakin ilmastovuosi, valtakunnallisesti vaalivuosi ja paikallisesti muun muassa suurten joukkoliikenne- ja energiahankkeiden vuosi.
Viime vuosi oli Suomessa mittaushistorian toiseksi lämpimin, globaalisti ehkä lämpimin. Naomi Oreskes, Harvardin yliopiston tieteen historian professori, totesi viikonloppuna kirjoituksessaan New York Timesissa, että tieteilijät ovat todennäköisesti aliarvioineet ilmastonmuutoksen aiheuttaman uhan. Vakavia seurauksia on nähtävillä nyt, vaikkei ilmasto ole vielä lämmennyt kahta astetta.
Pariisissa tämän vuoden lopussa on saatava aikaan kansainvälisesti sitova ilmastosopimus. Liman kokouksessa viime kuussa päädyttiin tulokseen, jonka mukaan maat määrittelevät itse ilmastosopimuksen kunnianhimon tason: päästöjen vertailu- ja tavoitevuodet ovat vapaasti valittavissa. Tänä vuonna jokaisesta maasta siis pitää löytyä päättäjät ja tahto, jotka pakottavat päästöt laskuun. Se voi olla viimeinen mahdollisuus välttää ilmastokatastrofi.
Suomessa saadaan tänä vuonna valmiiksi päästöjä vähentäviä hankkeita ja tehdään toivottavasti uusia päätöksiä.
Pääkaupunkiseudulla Kehärata avautuu heinäkuussa matkustajaliikenteelle. Länsimetron ensimmäisen vaiheen rakennus on määrä saada valmiiksi. Seinäjoki–Oulu-radan perusparannus jatkuu, Tampereella raitiotien suunnittelu toivottavasti etenee nopeasti. Vauhtia tarvitaan ainakin Helsingin ratapihan uusimiseen ja Pisararataan.
Vuosi on myös isojen energiapäätösten vuosi. Helsingin kaupunginvaltuuston on määrä päättää, mitä Hanasaaren ja Salmisaaren voimaloille tehdään. Suomen Hyötytuulen taas pitäisi tehdä maaliskuussa investointipäätös merituulivoimasta. Työ- ja elinkeinoministeriö valitsi Porin Tahkoluotoon suunnitellun tuulivoimapuiston merituulivoiman kokeiluhankkeeksi. Fennovoima hakee rakennuslupaa ydinvoimalalleen.
Tämä vuosi on tietysti myös vaalivuosi. Eduskuntavaalit pidetään runsaan kolmen kuukauden päästä. Vaalikevät alkaa nyt. Aloitamme tässä lehdessä vaalipiirisarjan, jossa seuraamme tunnelmia jokaisessa piirissä. Sarjan aloittavat Lapin ja Oulun vaalipiirit, joissa vihreä ehdokas voi olla paikkakuntansa ainoa vihreä vaikuttaja. Se on usein raskasta mutta vaalikeväänä mahdollisuus: ehdokkaat voivat houkutella lukuisat piilovihreät äänestämään, ehkä jopa julkisesti esiin. Onnea matkaan!
Tweet