Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
18.6.2015
Olimme toimituksessa pulassa viime viikolla. Luimme vihreiden eduskunnan tietopalvelulta tilaamia laskelmia siitä, miten hallitusohjelmassa kaavaillut leikkaukset vaikuttaisivat. Monestiko voi nettijutun otsikoida uusi laskelma -johdannaisella?
Lehteenkin riitti vielä lukujuttu: hallitusohjelman toimilla köyhät köyhtyvät ja verohelpotukset annetaan varakkaille. Hiljattain kaksi oikeusoppinutta arvioi Hesarissa, että leikkaukset voivat olla kansainvälisten ihmisoikeussopimusten vastaisia.
Saksimisen lisäksi uusi hallitus saa askarrella vanhalta jääneiden aikapommien kanssa. Vaaravyöhykkeessä on erityisesti elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk). Rehn saa käsiinsä tässä kuussa sekä Talvivaaran konkurssipesän että Fennovoiman venäläisreaktorin.
Talvivaaran konkurssipesän rahat ovat taas loppumassa ja niitä koskeva lisäbudjetti oli tätä kirjoittaessa tulossa lähipäivinä eduskuntaan. Auki oli, paljonko pyydetään ja annetaanko vieläkään mitään takarajaa kaivoksen kauppaamiselle.
Edellisen hallituskauden alussa joku saattoi vielä uskoa kainuulaiseen kaivossatuun, nyt Rehnin tehtävä olisi saada valtio jotenkin ylös montusta.
Fennovoiman ongelma on erilainen, mutta ainakin yhtä hankala. Mutkikkuudesta ja herkkyydestä kertoo jotain se, ettemme saaneet selvää vastausta siihen, mitä tapahtuu, jos kotimaiselle omistukselle asetettu 60 prosentin ehto ei täyty.
Vastausta ei löytynyt ministeriöltä tai lainoppineilta, vaikka ympäristöoikeuden professori Kai Kokko arveleekin, että rakentamisluvan käsittelemättä jättäminen voisi viedä ministeriön oikeuteen.
Sen luvitetun voimalan, Olkiluoto 3:n valmistuminenkin on edelleen ainakin kolmen vuoden päässä. Huolimatta siitä, että sen tarina alkoi jo 1980-luvulla. Iisakin kirkon ytimessä ollaan tuoreen Vihreän Langan reportaasissa.
Tweet