Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
6.9.2017
Suurissa kaupungeissa on viime vuosina puhuttu paljon asumisen segregaatiosta. Myös Turussa monet mittarit osoittavat hyvinvoinnin keskittyvän tiettyihin kaupunginosiin. Toisissa on huomattavasti enemmän ongelmia.
Tämän keskustelun pohjalta monelle tuli yllätyksenä, että Turun onnellisimmat ihmiset asuvat Varissuolla. Varissuon lähiö ei ole esiintynyt otsikoissa yleensä tässä valossa. Siitä on kirjoitettu Turun monikulttuurisimpana asuinalueena, josta kantaväestö kaikkoaa ja jossa sosiaaliset ongelmat kukoistavat.
Vuonna 2014 valmistuneessa tutkimuksessa Turun yliopiston tutkija Arttu Saarinen kuitenkin totesi, että siinä missä onnellisuus yleensä korreloi hyvinvointimittareiden kanssa, Varissuo muodostaa kiinnostavan poikkeuksen.
Miksi varissuolaiset ovat onnellisia, vaikkei asuinalueella perinteisillä mittareilla mitattuna mene kovin hyvin? Tutkimuksessa onnellisuuden keskeisimmäksi syyksi nostettiin yhteisöllisyys niin perheen kuin naapuruston kesken.
Mikä oivallus! Ihmisten onnellisuus syntyy siitä, minkälaisessa suhteessa toisiin ihmisiin he elävät. Tämä antaa intoa ja toivoa kaupunkisuunnitteluun: ei tarvita välttämättä isoja investointeja, jotta kaupunkilaisten onnellisuus kasvaisi.
Varissuon esimerkki kertoo, ettei maahanmuuttajaväestön keskittyminen tietylle asuinalueelle ole pelkästään huono asia. Se kertoo myös, että alueella pitkäjänteisesti toteutetut yhteisöllisyysprojektit ovat tuottaneet tulosta.
Tästä voidaan ottaa oppia myös muualla. Onnellisten ihmisten asuinalueella pitää olla paikkoja, joissa voi tavata toisia ihmisiä, viihtymiskehotuksia kieltojen sijaan ja tilaisuuksia nähdä, kuka asuu naapurissa, jotta hänen kanssaan voisi tutustua, ehkä jopa ystävystyä.
Varissuo on hieno esimerkki siitä, että lopultakin ihmiset tekevät hyvän kaupungin.
Tweet