Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
7.9.2017
Porvarihallitus kantaa perusteltua huolta julkisen talouden tasapainosta. Elämme yli varojemme, vaikka eläkepommi ei ole edes kunnolla räjähtänyt. Työssä käyviä tarvitaan enemmän, ja heidän on tehtävä nykyistä tuottavampaa työtä entistä ahkerammin, jos aiomme pitää kiinni yhteiskuntamme antamasta palvelulupauksesta. Jos emme saa taloutta tasapainoon nyt, miten ajattelimme tehdä sen 20 vuoden kuluttua, kun suuret ikäluokat ovat eläkkeellä ja tarvitsevat kallista hoivaa?
Kun rahat ovat loppumassa, on mietittävä tarkkaan, miten viimeisen euron käyttää. Porvarihallitus on etsinyt säästökohteita ahkerasti. Niitä on löytynyt lähes jokaiselta yhteiskunnan sektorilta, mutta kansantaloudelle hyödyttömiin yritystukiin ei ole koskettu. Päinvastoin, niitä on keksitty lisää. Taloustieteilijöiden, tutkijoiden ja virkamiesten voimakkaasta vastustuksesta huolimatta.
Aina kun puhun yritystukia vastaan eduskunnassa, kuuluu hallituksen riveistä huuto, että vihreät eivät välitä työpaikoista. Se osoittaa, että kaikki eivät ymmärrä tukien vaihtoehtoiskustannusta.
Kun metsäteollisuudelle annetaan miljoona euroa päästökauppakompensaatiota, se miljoona on jostain muualta pois. Se miljoona pitää kerätä veroina, mikä tuhoaa enemmän työpaikkoja kuin sen antaminen tukena synnyttää.
Yhteisöveroa kerätään vuosittain noin neljän miljardin edestä. Saman verran myönnetään yritystukia.
Varat tukemiseen kerätään kannattavasta toiminnasta, sillä eihän kannattamattomilta saada resursseja. Tukia jaetaan usein kannattamattomille hankkeille, sillä eihän taloudellisesti kannattavia hankkeita jätettäisi tekemättä. Resursseja toisin sanoen siirretään kannattavasta toiminnasta vähemmän kannattavaan.
Tämä on kansantalouden kannalta hölmöä.
Me poliitikot emme jaa yritystukia ilkeyttämme. Kaikki me kaksisataa kansanedustajaa toivomme elinkeinoelämän menestyvän. Kansantaloustieteen perusteet ovat meiltä kuitenkin usein hukassa.
Siksi päädymme jakamaan kansantalouden kannalta hyödyttömiä tukia sektoreille, jotka käyttävät tehokkaasti lobbausvoimaansa.
Edunvalvojat korostavat, kuinka välttämätöntä heidän edustamiensa yritysten tukeminen on ja uhkailevat isoilla irtisanomisilla, jos tukia leikataan. Todellisuudessa nämä tuet ovat vääristeltyyn tietoon perustuvalla kiristyksellä saatuja lahjusrahoja, jotka päätyvät kasvattamaan yritysten omistajille maksettavia osinkoja.
Jos rehellinen porvari toimisi aatteidensa mukaan, hän leikkaisi yritystuista ahkerasti. Tuet ovat yksi epäonnistuneen suunnitelmatalouden selkeimmistä ilmentymistä ja täysin vastoin markkinatalouden periaatteita.
Rehellinen porvari olisi ensimmäisenä leikkaamassa ympäristölle haitallisista tuista. On hurskastelua puhua velkaantumisesta lastemme kustannuksella samalla, kun annamme ilmastonmuutoksen edetä ja olemme jättämässä perinnöksemme valtion velan lisäksi kaaosta kohti lipuvan sivilisaation.
Antero Vartia 
Tweet