Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
20.3.2015
Nalle Wahlroos iski jälleen! Veropakolaisena Ruotsissa elelevä Wahlroos huutaa lahden yli, että Suomi on joutunut loukkuun, jossa ”yhä enemmän resursseja suuntautuu aktiiviväestöltä passiiviväestölle”.
Passiiviväestöllä Wahlroos tarkoittanee erityisesti työttömiä työikäisiä.
Vuosi sitten taloustieteilijä Thomas Piketty varoitti, että olemme siirtymässä perijöiden yhteiskuntaan, jossa vanha raha uusiutuu nopeammin kuin uusi. Toisin sanoen työllä ei enää rikastu ja varallisuuskuilu kasvaa.
Piketty on tutkinut tulonjaon vaikutusta kansantalouden kehittymiselle ja tullut johtopäätökseen, että eriarvoisuuden kasvu sisältää myös talouskasvun hidastumisen siemenet. Ratkaisuksi Piketty on ehdottanut tulo- ja varallisuuseroja kaventavaa veropolitiikkaa.
Samaan johtopäätökseen tuli viime joulukuussa maailman talousjärjestö OECD, jonka raportin pääviesti oli, että tuloerot heikentävät merkittävästi talouskasvua. Raportissa oli viesti myös Suomelle, jossa tuloerojen kasvu on leikannut talouskasvua noin kymmenen prosenttiyksikköä 1980-luvun jälkeen.
Myös taloustieteen professori Paul Krugman on kyseenalaistanut suositun ”trickle down” -teorian, jonka mukaan rikkaiden suuret tulot ja varallisuus tihkuvat myös keskiluokalle ja vähävaraisille.
OECD:n neuvo on ollut puuttua tuloeroihin verotuksella ja parantamalla köyhimmän 40 prosentin asemaa. Krugman on puhunut mahdollisuuksien tasa-arvosta, progression kiristämisestä ja tulonsiirroista köyhille.
Haluaisin kuulla, mitä Wahlroos ajattelee edellä mainituista päätelmistä. En usko ”passiviväestön” käsitteeseen, pikemminkin ajattelen, että nykytilanteeseen ovat johtaneet juuri toimeentulon eriarvoisuus ja työnteon oikeudenmukaisten kannustimien puute.
Pikettyn, Krugmanin ja OECD:n viestit pitää ottaa vakavasti. Voimme aloittaa perustulosta. Se kohentaisi köyhimpien asemaa ja loisi kannusteet työn vastaanottamiseen heikentämättä perusturvaa.
Vihreille perustulo on yksi tärkeimmistä vaaliteemoista. Sen aika on nyt jos koskaan, kun muutkin puolueet ovat lämmenneet asialle. Perustulo on kirjattava hallitusohjelmaan.
Voisi kuvitella, että Nallenkin mielestä työnteon pitää kannattaa aina.
Tweet