Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Kuka on paras suomalaismeppi?

17.4.2018

Maria Pettersson

Käyttäjän Maria Pettersson kuva
Maria Pettersson on europarlamentaarikko Miapetra Kumpula-Natrin (sd) avustaja.

Kuka on ahkerin suomalaismeppi? Entä vaikutusvaltaisin? Kuka suomalaisista mepeistä on paras ja kuka huonoin? Media hakee vastausta kysymykseen noin puolivuosittain.

Valitettavasti vastaukset ovat monesti umpi­surkeita.


Parlamentin omat tilastot listaavat muun muassa täys­istuntosalissa pidetyt puheenvuorot, kauden aikana tehdyt mietinnöt sekä kirjalliset ja suulliset kysymykset.

Niiden seuraamisessa on muutama ongelma.

Kun parlamentti tekee mietinnön, prosessia johtaa esittelijä. Parlamentin tilastot eivät ota kantaa siihen, kuinka työläs tai tärkeä mietintö on kyseessä. Ne yksinkertaisesti listaavat määrän. Vähätöiset läpihuutojutut saavat tilastossa saman painoarvon kuin vuositolkulla väännetyt valtavat lakimuutokset.

Jokainen ryhmä nimeää mietintöihin lisäksi varjo­esittelijät, jotka vastaavat oman ryhmänsä kannasta.

Pienten ryhmien mepeille kasautuu valtava määrä varjoesittelijän tehtäviä. Jos ryhmässä on 200 ihmistä, osuu varjoesittelijän pesti kohdalle kerran. Jos ryhmässä on 20 ihmistä, saa jokainen kymmenen varjoesittelijän tehtävää.

Jotkut pienten ryhmien mepit painavat töitä niska limassa ja selviävät taakasta jotenkuten. Osa ei juuri ehdi tai viitsi perehtyä aiheisiin, vaan käy istumassa pari kokousta ja kuittaa aktiivisuuspisteet.

Kirjallisista kysymyksistä tuli inhokkini kun tajusin, miten systeemiä väärinkäytetään. Mepit voivat kysyä komissiolta mitä mieleen juolahtaa. Komission pitää vastata. Joskus kysymykset ovat tärkeitä, mutta usein ne ovat aktiivisuuspisteiden kalastelua.

Kysymyksen laatiminen on mepeille helppoa, mutta kääntäminen kaikille EU:n virallisille kielille ja käsittely komissiossa maksaa valtavasti.


Vaikutusvallan todellinen mittaaminen on mahdotonta, mutta sentään paremmin järjestettyä kuin aktiivisuuden kyttääminen.

Ehkä parhaiten siitä selviytyy VoteWatch, joka on laatinut selvittelyyn kohtuullisen algoritmin ja lisäksi haastatellut yli kahtasataa asiantuntijaa.

Vaikutusvaltakisassa mepit saavat pisteitä sekä asemastaan, esimerkiksi valiokunnan puheenjohtajuu­desta, että työstään, kuten esittelijän tehtävistä. Näkymätön valta jää tässäkin tapauksessa – niin – näkymättömiin.

Isoja linjoja kuitenkin nousee esiin: viidestätoista vaikutusvaltaisimmaksi arvioidusta mepistä vain kolme on naisia ja suomalaismepit ovat suhteessa erittäin vaikutusvaltaisia.

Vihreät voivat olla ylpeitä ainoan meppinsä Heidi Hautalan vaikutusvallan sijasta 17.

Ajatus, että vaikutuvaltainen suomalaismeppi olisi hyväksi Suomelle, on tietysti lähtökohtaisesti vinksallaan. Eivät mepit edusta parlamentissa Suomea, vaan puolueitaan ja äänestäjiään.


Miten kansalainen sitten tietää, ahkeroiko meppi vai luistaako tehtävistään?

Aloita tutustumalla mepin henkilökohtaiseen parlamenttisivuun. Sieltä pääsee kätevästi näkemään paitsi aktiviteettien määrän myös niiden laadun.

Seuraa VoteWatchista, onko meppi äänestänyt, ja mitä hän on äänestänyt sinulle tärkeissä kysymyksissä. Seuraa meppejä somessa sekä vilkuile joidenkin meppien ylläpitämää tapaamiskalenteria.

Ja suhtaudu varauksella kaikkiin, jotka kertovat, miten meppien aktiivisuutta voi mitata. Myös tähän kolumniin.





Viite