Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
26.9.2008
”Sijoittajat ovat nähneet Afrikan sisällissotien repimänä ongelmakenttänä. Nyt he ymmärtävät erot maiden välillä.”
Näin kirjoittaa Reutersin Sambian kirjeenvaihtaja Shapi Shacinda politiikkaa ja taloutta luotaavassa Zambian Analysis -lehdessä. Shacinda käsittelee muutosta, joka on viime vuosina tapahtunut Afrikan ja muun maailman suhteissa.
Siinä missä Afrikka ennen nähtiin ongelmien vaivaavana mustana aukkona, jonne investoimista pidettiin hulluutena, nyt puhaltavat uudet tuulet.
Sambiassa on rekisteröity 1200 uutta yritystä vuoden 2008 alun jälkeen ja nyt keskustellaan siitä, kasvaako talous tänä vuonna kuusi vai seitsemän prosenttia – historiallisia lukuja vuosikymmeniä köyhyydessä rimpuilleelle maalle.
Sambiasta, Tansaniasta ja Ghanasta on tullut sijoittajien silmissä nousevia markkinoita, ja niihin virtaa ulkomailta sijoituksia, joista ei aiemmin osattu uneksia.
Uutiset monissa eteläisen Afrikan maissa viime vuosina tapahtuneesta historiallisesta talouskasvusta, ovat ehkä tärkeimpiä joita maanosasta on kuulunut aikoihin. Paitsi siksi, että ne ovat tuoneet moniin Afrikan maihin pitkästä aikaa toiveikkuuden myös siksi, että muu maailma on alkanut nähdä Afrikan uudella tavalla.
Maailmanpankin entinen pääjohtaja Paul Wolfowitz on todennut, että Afrikan köyhyys on mahdollista vain, koska rikkaiden maiden ihmiset eivät ole kunnolla tietoisia afrikkalaisten olemassaolosta. Tähän liittyy käsitys afrikkalaisista kärsivänä massana, joilla ei ole mitään yhteistä rikkaiden maiden ihmisen kanssa.
Afrikkaan kohdistuneiden sijoitusten huikea kasvu kertoo paitsi maanosan tuottamien raaka-aineiden hinnannoususta, myös tuon käsityksen murtumisesta.
Toistaiseksi edes muuta maailmaa ravisteleva talouskriisi ei ole aiheuttanut Afrikassa paniikkia. Nyt Wall Streetiltä kuuluvia uutisia on alettu kuunnella huolen vallassa. Entä jos maanosan tuore, vienoa toivoa herättänyt nousu tyssää Yhdysvaltain talouden romahtamiseen?
Liberian presidentti Ellen Johnson Sirleaf ilmaisi BBC:n haastattelussa huolensa siitä, että Yhdysvaltain talouskriisi ja globaalin talouden taantuma saa rikkaat maat vähentämään apuaan Afrikkaan.
Huoli on ymmärrettävä: vain harvat maat onnistuivat edes lihavina vuosina täyttämään antamansa sitoumuksen kehitysavun nostamisesta 0,7 prosenttiin bruttokansantuotteesta. Samalla talouden taantuma saattaa IMF:n mukaan vaikuttaa myös Afrikkaan tulevien investointien määrään.
70-luvun öljykriisi syöksi Afrikan nouseviin tähtiin kuuluneen Sambian kurjuuteen, josta maa on vasta ponnistelemassa ulos. Nyt maanosan nousevissa talouksissa pelätään, että Wall Streetin kriisi romuttaa viime vuosina virinneen muutoksen tunnun, ja maat vaipuvat taas mustiksi aukoiksi, joiden olemassaolosta rikkaiden maiden ihmiset ovat hädin tuskin tietoisia.
Kirjoittaja on Lusakassa, Sambiassa, asuva dokumenttiohjaaja, kirjailija ja toimittaja. Lisää Hirvosen blogitekstejä löydät täältä.
Tweet