Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
SXC
Tulevaisuuden puutarha? Yhdessä skenaariossa Sahara saadaan vihertämään.
13.10.2008 9.34
Ilmastonmuutos voi saada Saharan kukkimaan, lyhentää työviikkoa, ajaa pakolaisia Etelämantereelle tai siirtää olympialaiset virtuaalitodellisuuteen.
Brittiläinen Forum for the Future -ajatuspaja on esitellyt viisi tulevaisuusskenaariota, joissa hahmotellaan maailmaa vuonna 2030. Selvitys tehtiin yhdessä Hewlett-Packard Labsin kanssa.
Ensimmäinen skenaario. Teknologian kehittyminen pelastaa ihmiskunnan ilmastonmuutokselta. Miljoonat ihmiset saavat ruokansa keinotekoisesta lihasta ja aurinkokäyttöiset suolanpoistolaitokset pumppaavat kasteluvettä Saharan autiomaahan. Yksilökeskeinen elämä ja talous jatkavat nykyisellään.
Toinen skenaario. Hiilidioksidipäästöjen hinnat kohovat niin korkeiksi, että ihmiset alkavat kuluttaa palveluita tavaroiden sijasta.
Autoja ei enää omisteta, vaan ihmiset liikkuvat polkupyörillä, julkisilla kulkuneuvoilla tai vuokra-autoilla. Nato on määritellyt ilmastosopimusten rikkomisen hyökkäykseksi sen jäseniä vastaan. Olympialaiset järjestetään virtuaalisesti.
Kolmas skenaario. Maailma ajautuu lamaan vuonna 2009. Lama kestää yhdeksän vuotta, jona aikana ihmiset tyytyvät vaatimattomampaan elämään ja aineelliset arvot jäävät toissijaisiksi. Työviikkoja lyhennetään alle 30-tuntisiksi. Sen lisäksi ihmiset tekevät entistä enemmän vapaaehtoistyötä.
Neljäs skenaario. Kioton jälkeinen sopimus ei synny vuonna 2009 vaan vasta vuonna 2017.
Päästöt saadaan laskuun vasta vuonna 2030, mutta niiden saavuttamiseksi on jouduttu tinkimään henkilökohtaisista vapauksista: autot ja uunit ovat kiellettyjä, sähkönkäyttöä säännöstellään ja lapsien hankkimiseen vaaditaan ilmastotekoja. Ilmastoskeptisyys on joissain maissa rikos.
Öljyn hinta on noussut yli 400 dollariin tynnyriltä, mikä on romahduttanut kansainvälisen kaupan. Miljoonat ihmiset pakenevat ilmastonmuutosta Etelämantereelle.
Viides skenaario. Viimeisessä vaihtoehdossa maailma ei pääse sopuun ilmastotavoitteista ja maat alkavat linnoittautua toisiaan vastaan.
Kiristynyt tilanne johtaa raaka-aineista käytäviin sotiin. Esimerkiksi Marokko kutsutaan Euroopan unioniin runsaiden aurinkoenergiaresurssiensa vuoksi ja Afrikassa käydään vesivarannoista sotia, joissa käytetään biologisia ja kemiallisia aseita.
ilmastonmuutos 
Tweet