Runebergin supertortut
30.1.2009 9.51
Saara Törmä
Parhaisiin runebergintorttuihin käytetään parhaita aineksia, kuten oikeita vadelmia. Porkkanalla, täysjyväjauhoilla ja hedelmäsokerilla ryyditetyt supertortut antavat tasaisesti energiaa koko iltapäiväksi.
Taikina (8–10 kpl)
- 2 dl hienoksi raastettua raakaa porkkanaa
- 1 1/2 dl hedelmäsokeria
- 1 dl rypsiöljyä
- ¾ kasvismaitoa
- 1 ¾ dl täysjyvävehnä- tai spelttijauhoja
- 1 dl piparkakunmuruja
- ¾ dl mantelirouhetta
- 2 rkl maissitärkkelys- tai perunajauhoja
- 2 tl vaniljasokeria
- 1 ½ tl leivinjauhetta
- ¼ tl suolaa
Hillo
- 200 g (3 dl) pakastevadelmia murskattuna
- ¾ dl hedelmäsokeria
- 1 ½ rkl maissitärkkelystä
Kostutusliemi
- 1 ½ dl vettä
- 2 rkl hedelmäsokeria
- 1–2 rkl punssia, konjakkia tai rommia
Kuorrute
- 1 dl tomusokeria
- noin 1/2 rkl vettä
- Tee hillo. Mittaa vadelmat kattilaan. Sekoita keskenään hedelmäsokeri ja maissitärkkelys. Kääntele seos vadelmien joukkoon. Kuumenna sekoitellen, kunnes hillo kiehahtaa ja sakenee. Nosta kattila syrjään.
- Tee kostutusliemi. Sekoita kattilassa vesi ja sokeri, kiehauta. Anna seoksen jäähtyä hetki ja lisää alkoholi.
- Tee taikina. Sekoita keskenään porkkanaraaste, sokeri, öljy ja maito.
- Sekoita toisessa kulhossa loput taikinan aineet keskenään. Yhdistä jauhoseos porkkanaseokseen ja sekoita taikina tasaiseksi.
- Jaa taikina paperisiin muffinivuokiin. Paina jokaisen tortun keskelle kuoppa ja täytä se hillolla, säästä osa hillosta koristeluun.
- Paista torttuja 200-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia.
- Kostuta tortut heti, kun olet ottanut ne uunista. Levitä kostutuslientä tortuille pullasudin avulla.
- Sekoita pienessä muovipussissa tomusokerista ja vedestä jähmeännotkea kuorrute.
- Lisää jäähtyneiden torttujen keskelle hillosilmät. Leikkaa muovipussista kulma pois ja pursota kuorrutekierros hillosilmän ympärille.