Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
Lasse Leipola
Ehdotuksia. Somalia-konferenssin toivotaan edistävän rauhanprosessia.
5.8.2010 16.19
Helsingissä on tällä viikolla kaikessa hiljaisuudessa järjestetty konferenssi, jossa on pohdittu Somalian tilannetta ja tulevaisuuttaa.
Kokousta järjestämässä olleen kansanedustaja Pekka Haaviston (vihr) mukaan tieto kokouksesta pidettiin luottamuksellisena, jotta osapuolet voisivat puhua vapaammin.
"Toki meillä oli myös tiedossa, että muualla järjestetyissä tapaamisissa on ollut turvallisuusuhkia, mutta Suomi siitä hyvä paikka järjestää näitä kokouksia, että kaikki voivat saapua turvallisin mielin", Haavisto sanoi tänään torstaina Helsingissä järjestetyssä tiedotustilaisuudessa.
Konferenssiin osallistui noin neljäkymmentä maanpaossa elävää somalia ympäri maailman. Lisäksi läsnä oli edustajia muun muassa YK:sta. Edustettuina oli niin islamisteja kuin maallisempia somaleja sekä tutkijoita. Haaviston mukaan kokouksessa oli edustettuna ryhmiä, jotka eivät ole keskustelleet useaan vuoteen.
Yksi konferenssin tärkeimpiä saavutuksia oli päätös perustaa tekninen komitea, joka valmistelee somalivetoista rauhanprosessia. Hänen mukaansa osallistujien joukosta löytyi henkilöitä, joilla on yhteyksiä konfliktin eri osapuoliin.
"Toinen tärkeä johtopäätös oli, että somalitutkijoita ei ole kuultu riittävästi kansainvälisessä rauhanprosessissa. He ovat tutkineet tarkasti virheitä, joita Somalian hallinnossa on tehty", Haavisto sanoi.
Tiedotustilaisuudessa myös muistutettiin, että lahjakkaimmat somalit ovat jättäneet maansa. Nyt tämän brain drainin toivotaan kääntyvän brain gainiksi.
"Nyt voimme yhdistää tietomme, kun olemme eri puolilla maailmaa saaneet kokemuksia erilaisista hallinnoista", sanoi kokoukseen osallistunut Fawzia Adam.
Osapuolet myös korostivat, että on tärkeää edistää maanpaossa elävien välistä yhteydenpitoa.
Afrikan unionin heinäkuinen päätös lisätä joukkoja Somaliassa ei saanut varauksetonta tukea konferenssiin osallistuneilta. Haavisto muistutti, että maahan tulee saada rauha aikaiseksi ennen kuin sitä voidaan turvata.
Ratkaisuksi toivottiinkin pehmeämpää lähestymistapaa.
"Eri ryhmät ovat aseistautuneet kahdenkymmenen vuoden ajan eikä se ole tuonut ratkaisua", Kanadassa asuva Fowsia Abdulkadir sanoo.
Somaliassa on käyty veristä sisällissotaa 1990-luvun alusta alkaen.
somalia 
Tweet