Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Mikael Ahlfors / Keksi

Lompakko Eduskuntatalon portailla.
Kuka vetelee naruista? Uusi vaalirahalaki ei ehdi paljastaa, kenen pussista kevään vaalikampanjat maksetaan.Mikael Ahlfors / Keksi

Kuka vetelee naruista? Uusi vaalirahalaki ei ehdi paljastaa, kenen pussista kevään vaalikampanjat maksetaan.

Äänestäjä ei saa tietoa vaalirahoituksesta ajoissa

24.3.2011 15.45

Vihreä Lanka

Äänestäjän on käytännössä mahdotonta saada tarkkaa tietoa kansanedustajaehdokkaiden tai puolueiden vaalirahoituksesta ennen vaaleja.

Vain kourallinen ehdokkaista on tehnyt ennakkoon vaalirahailmoituksen. Ennakkoilmoituksen tekeminen on vapaaehtoista.

Laki vaatii, että ilmoitus pitää tehdä vasta vaalien jälkeen ja vain siinä tapauksessa, että ehdokas tulee valituksi eduskuntaan tai varapaikalle.

Myös puolueiden lähiyhteisöjen, kuten erilaisten yhdistysten tai säätiöiden saama rahoitus selviää vasta vaalien jälkeen, kun tulos on jo selvillä. Tällaisia lähiyhteisöjä ovat esimerkiksi kokoomuksen ja sosiaalidemokraattien merkittävät vaalirahalähteet: kokoomuksella Kansallisen kokoomuspuolueen säätiö ja demareilla Työväenlehdistön kannatusyhdistys.

Puolueiden saamaa vaalirahoitusta ei voi nähdä kootusti mistään. Ennen viime vuodenvaihdetta saatuja tukia ei ole voitu edes ilmoittaa Valtiotalouden tarkastusvirastolle.

Se pyörittää puoluerahoitus.fi-sivustoa, jonka tarkoitus on kertoa vaalirahoituksesta kansalaisille ja jonne puolueet voivat ilmoittaa rahoituslähteensa ajantasaisesti. Sivusto saatiin kuitenkin toimintaan vasta vuoden alusta alkaen. Toistaiseksi suurin rekisteriin merkitty lahjoitus on sdp:n Työväenlehdistön Kannatusyhdistykseltä saama 50 000 euroa.

Uuden puoluerahoituslain mukaan lähiyhteisöt voivat tukea puolueita ja puolueyhdistyksiä rajattomasti, mutta samalla ne joutuvat erittelemään tuet valvovalle viranomaiselle.

Valtiotalouden tarkastusvirasto VTV valvoo tukia kuitenkin vasta tämän vuoden alusta alkaen. Syynä on se, että laki tuli voimaan vasta syyskuussa. Vaalirahoituksen asiantuntija Lauri Tarasti myöntää, ettei kaikki lähiyhteisöiltä tuleva tuki ehdi näissä vaaleissa valvonnan piiriin.

Uuden lain yhtenä pontena oli kuitenkin tehdä tämä rahaliikenne näkyväksi. Rajattoman vaalirahan vastikkeena piti olla tiukka valvonta.

Tarastin mukaan avoimuus ei vaarannu, koska puolueiden pitää toimittaa myös viime vuoden tilinpäätöstiedot VTV:lle.

”Niistä ilmenevät ainakin loppusummat. Jos viranomaisella on aihetta epäillä jotain, hän voi pyytää kirjanpidon kokonaisuudessaan, vaikka uhkasakon uhalla”, Tarasti sanoo.

Puolueiden pitää myös ilmoittaa rekisteriin vaalien kulut ja tuotot kuudelta kuukaudelta ennen vaaleja sekä kaksi viikkoa vaalien jälkeen.

”Sitä, mistä kaikkialta vaalirahaa tulee, tuskin saadaan yksilöityä. Toimijoita on niin paljon, ehdokkaita on parituhatta ja puoluejärjestöjäkin on pelkästään 6 000, että täydellistä valvontaa ei kertakaikkiaan voida järjestää”, Tarasti sanoo.

Kokoomuksen suurin tukija, Kansallisen Kokoomuspuolueen säätiö aikoo jatkossa keskittyä puolueen vaalirahoitukseen. Muun toimintansa rahoituksen puolue etsii muualta.

Säätiön asiamiehen Heikki J. Perälän mukaan kokoomus on näissä vaaleissa tarjonnut tukijoilleen mahdollisuutta antaa lahjoituksia säätiön kautta tai tukea puoluetta suoraan.

Puoluesihteerin Taru Tujusen mukaan avustuksilla vahvistetaan säätiön pääomaa.

”Säätiön sääntöjen mukaan se tukee puoluetta pääoman tuotolla. Me tarjoamme sitä nyt aktiivisemmin tukijoille yhtenä tukimuotona.”

Kokoomus on ilmoittanut puolueelle ja säätiölle viime kesäkuun jälkeen tehdyt lahjoitukset nettisivuillaan.

Säätiöt eivät mielellään kerro viime vuonna antamistaan lahjoituksista.

Kokoomuksen lähiyhteisön Lill- träskin kurssikeskussäätiön entinen asiamies Arto Palsala sanoo, että säätiö on tukenut Helsingin kokoomusta viime vuonna joulukuussa tapahtuneen lähiyhteisöksi rekisteröinnin jälkeen. Hän tai säätiön nykyinen asiamies, Uudenmaan kokoomuksen toiminnanjohtaja Ahti Kytölä eivät kuitenkaan muista summaa.

Helsingin kokoomuksen toiminnanjohtaja Tuomo Valve taas sanoo, ettei Helsingin kokoomuksella ole enää mitään tekemistä säätiön kanssa, eikä hän sen vuoksi halua kommentoida tuen suuruutta.

Mutta kai teillä jossain on ylhäällä kuinka suuri summa se on?

”Se saattaa pitää paikkansa, mutta mulla ei ole tarvetta avata sitä sen enempää”, Valve vastaa.

Sdp:n lähiyhteisön Tikkurila säätiön puheenjohtaja Matti Virtanen sanoo, että vuokratuloilla toimivan säätiön tehtävä on tukea demareita, mutta kehottaa kaivamaan summia Patentti- ja rekisterihallituksesta.

Pystytkö sanomaan suunnilleen minkä suuruisia summia ne ovat?

”Ei mulla niitä ulkomuistissa ole. Tilinpäätöksestä löytyy tarkat summat.”

Marja Hannula, Noora Jussila

vaalirahoitus 




Viite