Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
16.2.2009 8.33
Vuosi 2009 pukkasi uinahtaneen ydinvoimakeskustelun täyteen vauhtiin. Enää ei puhuta siitä, tuleeko ydinvoimaa, vaan siitä, kuinka monta yksikköä rakennetaan.
Ydinvoiman puolustajien ja vastustajien argumentitkin ovat vaihtuneet 2000-luvun alusta, jolloin keskusteltiin Suomen viidennen ydinvoimalan rakentamisesta. Ydinvoiman vaarallisuuden sijaan väittelyssä etusijalla ovat nyt ydinvoiman vaikutukset ilmastoon.
Kolme yhtiötä, TVO, Fortum ja Fennovoima, ovat jo jättäneet eduskunnalle hakemukset uuden ydinvoimalayksikön rakentamiseksi. Elinkeinoministeri Mauri Pekkarinen on pitänyt mahdollisena kahden uuden ydinvoimaluvan myöntämistä tällä hallituskaudella.
Pohjolan voiman neuvonantaja, ex-pääministeri Paavo Lipponen vaati tuoreessa Energia-lehdessä Suomeen kolmea uutta ydinvoimalaa sähköntuotannon omavaraisuuden lisäämiseksi.
Myös vastapuoli on aktivoitunut, ydinvoimaa vastustava kansanliike Ydinverkosto on jo järjestänyt mielenosoituksia Oulussa.
Kansanedustaja Heidi Hautalan mukaan ydinvoiman vastustus on vihreälle puolueelle identiteettikysymys – aikoinaanhan se oli yksi syy ympäristöliikkeen politisoitumiseen.
”Energiapolitiikan perusasetelmat ovat muuttuneet paljon ja ydinvoiman vastustus voidaan perustella puhtaalla järjellä. Energiapolitiikassa pitäisi enemmän pureutua kokonaisuuteen, energian vähentämis- ja tehostamistoimiin.”
Hautalan mukaan ydinvoima merkitsisi vanhan energiapolitiikan jatkoa, jossa ei nähdä, miten tärkeää on vaikuttaa energian kulutukseen.
Vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtajan Anni Sinnemäen mukaan puolueen kannat eivät koskaan ole kiveenhakattuja.
”Jos olisi hyvä asiaperuste muuttaa kantaa, josta äänestäjät eivät pidä, miettisin sitä varmasti. Mielestäni ainoa ongelma ydinvoimakannassamme on se, että se ei ole tarpeeksi laajalle levinnyt. Ei se, että se olisi huonosti perusteltu”, Sinnemäki sanoo.
Hän toivoo Suomessa päästävän ajatuksesta, että ydinvoima on osa tulevaisuuden energiantuotantoa.
”Meillä olisi parempi mahdollisuus tehdä energiatehokasta ja uusiutuvaan energiaan perustuvaa kestävää järjestelmää ilman näitä hankkeita.”
ydinvoima 
Tweet