Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Mikael Ahlfors

Timo Vuorensola.
Tähtiainesta. Kulttielokuva Star Wreckin ohjaajan Timo Vuorensolan uusin kertoo toisen maailmansodan jälkeen kuuhun palanneista natseista. Elokuvaa ovat ideoineet sadat muutkin netissä.Mikael Ahlfors

Tähtiainesta. Kulttielokuva Star Wreckin ohjaajan Timo Vuorensolan uusin kertoo toisen maailmansodan jälkeen kuuhun palanneista natseista. Elokuvaa ovat ideoineet sadat muutkin netissä.

Wiki-leffa Iron Sky etenee

2.11.2009 11.26

Riikka Suominen

Netissä talkoovoimin ideoidun tieteisfantasian Iron Skyn käsikirjoitus on hiomista vaille valmis. Kuvaukset saksalaisten ammattinäyttelijöiden kanssa alkavat vuodenvaihteen jälkeen.

Suomalais-saksalaisena yhteistyönä tehtävä Iron Sky kertoo toisen maailmansodan jälkeen kuuhun paenneista natseista ja näiden paluusta.

Leffan takana ovat neljä vuotta sitten julkaistun scifiparodian Star Wreckin tekijät. Kaikkien aikojen katsotuin suomalainen elokuva on ladattu netistä yli kahdeksan miljoonaa kertaa.

Myös Star Wreck ideoitiin talkoilla nettiyhteisössä. Ohjaaja Timo Vuorensolan mukaan tavoitteena on, että tuotannon aikana rakentuu 10 000 jäsenen yhteisö, josta elokuvan tekoon osallistuu noin tuhat aktiivista. Nyt kasassa on jo 3 000 ihmistä.

”Netin kautta käytössä on moninkertainen määrä ideoita ja resursseja verrattuna siihen, mitä olisi varaa palkata tuotantoon. Ihmiset ovat eri aloilta ja eri maista, ja heiltä tulee paljon sellaisia ideoita, joita ei ikinä itse olisi keksinyt”, Vuorensola sanoo.

Käytännössä joukkoideointi näkyy esimerkiksi elokuvan nimistössä ja visuaalisuudessa. Tuotantoyhtiö on esimerkiksi muokannut elokuvassa nähtävät avaruusalukset pitkälti nettiyhteisön ideoista.

Kaikkiin elokuvan osa-alueisiin talkoohenki ei sovi. Käsikirjoituksesta vastaa Finlandia-palkittu kirjailija Johanna Sinisalo.

”Yhteisön jäsenet ovat ehdottaneet yksittäisiä repliikkejä ja nimistöä, mutta lopputuloksessa niitä näkyy hyvin niukasti. Käsikirjoituksen pitää suodattua mahdollisimman paljon yhden tajunnan läpi”, Sinisalo sanoo.

Iron Sky on saanut Suomen elokuvasäätiöltä tukea 800 000 euroa. Kokonaisbudjetti suomalaisittain suuri, lähes viisi miljoonaa euroa. Valmisteilla on myös samanniminen tietokonepeli.

Kauas on tultu Star Wreckin ajoista. Kulttimaineen saavuttanut omakustanne-elokuva kuvattiin sinistä linoleum-mattoa vasten tamperelaisessa olohuoneessa.

Tekijöinä oli Vuorensola ja neljä muuta työtöntä opiskelijapoikaa sekä noin kolmensadan hengen innokas nettiyhteisö. Tekijät näyttelivät elokuvassa itse.

Nyt samat miehet pyörittävät tuotantoyhtiötä ja kiertävät alan pioneereina ulkomailla kertomassa yhteisöllisen elokuvatuotannon mahdollisuuksista.

”Kaikki tuotannot voivat hyötyä yhteisöllisyydestä, mutta vielä sitä ei uskalleta kokeilla”, Vuorensola sanoo.

Hänen mukaansa yhteisöllisyys tulee muuttamaan koko elokuvateollisuutta, erityisesti markkinointia. Koska eurooppalainen elokuva ei pysty kilpailemaan Hollywoodin markkinointikoneiston kanssa, netin merkitys kasvaa.

”Elokuvaa tekemässä ollut ydinyhteisö on markkinoinnin eturintama. He bloggaavat ja twiittaavat siitä ystävilleen. Markkinoinnin tavoitehan on saada kosketus kuluttajaan, ja mikä olisi siihen parempi keino kuin kontakti elokuvan tekijöiden kanssa”, Vuorensola sanoo.

Iron Sky tavoittelee ainakin kymmentä miljoonaa katsojaa. Vastoin filmiteollisuuden yleistä käsitystä Vuorensola ei usko nettilataamisen vahingoittavan alaa, vaan päin vastoin vahvistavan perinteistä levitystä.

Star Wreckin saa ladata ilmaiseksi netistä, mutta elokuva on silti osoittautunut tekijöilleen rahasammoksi. Siitä ovat pitäneet huolen kansainväliset esitysoikeudet ja dvd-levitys.

Vuorensola ja kumppanit eivät vielä ole päättäneet, hoitaako tuotantoyhtiö itse Iron Skyn vapaaseen levitykseen, kun elokuva saa ensi-iltansa vuonna 2011.

internet  elokuvat 




Viite