Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
Mikael Ahlfors
Avun etsintää. Alex Yletyinen kerää lahjoituksia Unicefille Narinkkatorilla Helsingissä.
25.11.2010 15.24
Kehitysyhteistyön rahoituksessa saatetaan vastedes nojata entistä enemmän yksityisten ihmisten lahjoituksiin. Ulkoministeriön työryhmä pohtii parhaillaan, voisiko kehitysapuun tehdyt lahjoitukset vähentää verotuksessa.
Suomi on yksi harvoista teollisuusmaista, joissa tällaisia vähennyksiä ei ole. Ulkomailla vähennyskäytännöt vaihtelevat: esimerkiksi Norjassa lahjoituksen voi vähentää tuloverotuksessa kokonaan.
”Kehityspolitiikan ja -rahoituksen puolella on tapahtunut viime aikoina aika paljon. Jo pitkään on tiedetty, että pelkkä julkinen kehitysyhteistyö ei riitä köyhyyden vähentämiseen. Tarvitaan erilaisia keinoja”, sanoo ulkoministeriön työryhmän puheenjohtaja, alivaltiosihteeri Ritva Koukku-Ronde.
Ulkomaisten tutkimusten mukaan verovähennysoikeus vaikuttaa lähinnä ihmisten asenteisiin, mutta vähemmän varsinaisiin lahjoituksiin. Koukku-Ronde kertoo, että esimerkiksi Alankomaissa yksityislahjoitukset ovat vähennyksistä huolimatta marginaalisia julkiseen kehitysapuun verrattuna.
Työryhmä luovuttaa raporttinsa ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Paavo Väyryselle (kesk) joulukuun puolivälissä. Yksityishenkilöiden lahjoitusvähennys on yksi useista työryhmän pohtimista uusista kehitysrahoituksen muodoista.
Verovähennysoikeus saattaisi panna suomalaisjärjestöt kilpailemaan entistä kiivaammin lahjoittajista.
”Voi olla, että kun ihmiset alkaisivat pohtia, kenelle haluavat lahjoittaa, heille tulisi mieleen muutama suuri, tunnettu järjestö. Valtion verotuloja kanavoituisi tunnetuille järjestöille ja pienten, vapaaehtoispohjalta toimivien järjestöjen rahoitus saattaisi supistua”, sanoo Kehitysyhteistyön palvelukeskus Kepan kampanja- ja viestintäjohtaja Mika Railo.
Osa Kepan jäsenjärjestöistä suhtautuu ajatukseen verovähennyksistä kriittisesti, osa pitää sitä hyvänä.
”Se voisi tuoda lisää rahoitusta järjestöjen toimintaan, kun tiedetään, ettei julkinen rahoitus kasva loputtomiin. Järjestöillä on paineita lisätä muista kuin julkisista lähteistä tulevaa rahoitusta”, sanoo Railo.
Tällä hetkellä yksityishenkilöt voivat vähentää esimerkiksi yliopistolle antamansa rahalahjoituksen verotuksessa. Tämä lahjoitusvähennys on voimassa määräajan, jota päätettiin viime viikolla jatkaa vuoden 2011 loppuun saakka.
kansalaisjärjestöt  kehitysyhteistyö  verotus 
Tweet