Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Laura Rämö

Ville Niinistö pelaa.
Salkut jakoon. Ville Niinistö pelasi Vihreän Langan pyynnöstä hallitusneuvottelupeliä tiistaina terassilla. Tosielämän hallitusneuvotteluja hän on käynyt viikon aikana enimmäkseen Säätytalolla.Laura Rämö

Salkut jakoon. Ville Niinistö pelasi Vihreän Langan pyynnöstä hallitusneuvottelupeliä tiistaina terassilla. Tosielämän hallitusneuvotteluja hän on käynyt viikon aikana enimmäkseen Säätytalolla.

Ville Niinistö pistäisi ympäristöministerinä Vapon koville

16.6.2011 14.28

Jukka Vahti

Noppa kolahtaa terassipöydän mustaan pintaan ja näyttää lukua yksi. Viime viikon Vihreässä Langassa julkaistun Valtapelin ensimmäisellä kierroksella se tarkoittaa, että pelaaja joutuu aloittamaan hallitusneuvotteluissa lähtöruudukon hänniltä, musertavan vaalitappion kärsineenä.

Noppaa heittäneen vihreiden vastavalitun puheenjohtajan Ville Niinistön tilanne ei tosielämässä ole yhtä lohduton, vaikka puolueen tulos eduskuntavaaleissa oli iso pettymys.

Vihreät ovat viime vuosina pitäneet vaalien kampanja-avauksiaan näyttävästi Helsingin ydinkeskustan shamppanjabaareissa ja pörssitalon edustustiloissa.

Tapaamme vihreiden puoluekokouksen jälkeisenä tiistaina Helsingin ydinkeskustassa sijaitsevan kahvilan terassilla. Kahvila haastattelu- ja pelipaikkana olkoon ensimmäinen, pieni askel kohti kansan syviä rivejä.

Niinistö arvioi, että puolueeseen lyöty elitistinen leima johtuu yhteiskunnan muuttuneesta ilmapiiristä, johon ovat vaikuttaneet esimerkiksi viime vuosien epäonnistuneet kansainväliset ilmastokokoukset.

”Monet haluavat nyt sulkea silmänsä siltä, että meidän kaikkien on pakko muuttaa elämäntapaamme. Siihen kuuluu myös se, että vihreitä voi ja pitää dissata.”

Strategiapelejä harrastava Niinistö heittää vuorollaan uudestaan noppaa. Se näyttää jälleen ykköstä.

Langan Valtapelissä pelilautaa kierretään myötäpäivään, ja pelireitin loppupuoliskolla pelaaja tavoittelee ministerinsalkkuja, joista saa pisteitä. Niinistö osuu pelilaudalla ulkoministerin ruutuun ja saa kolme pistettä.

Vihreiden kiikarissa uudessa hallituksessa on erityisesti ympäristöministerin salkku. Niinistö kertoi viikonloppuna puoluekokouksessa olevansa itse kiinnostunut tästä pestistä.

Niinistö, 34, oli vihreiden syntyyn johtaneiden Koijärven tapahtumien aikaan kolmivuotias.

Valintansa jälkeen pitämässään linjapuheessa hän painotti ympäristöpolitiikan merkitystä ja muistutti, että vaikka Koijärvestä on jo yli kolme vuosikymmentä, ympäristöliikkeen tärkeys on sittemmin vain kasvanut, ei vähentynyt.

Hänen mukaansa ilmastolain säätämisen ja päästöjen vähentämisen lisäksi metsien, soiden ja vesistöjen suojelua pitää vahvistaa huomattavasti viime vaalikauteen verrattuna.

Esimerkiksi Etelä-Suomen luonnonvaraiset metsät pitää Niinistön mukaan saada suojelun piiriin ennen kuin puun hyötykäytön lisääntyminen tekee sen mahdottomaksi. Sama pätee soihin.

”Luonnonvaraiset suot pitää ottaa pois turveyhtiö Vapolta ja suojella.”

Myös maatalouden päästöt pitää vihdoin kääntää laskuun vesistöjen suojelemiseksi.

”Luonnon monimuotoisuuden suojelussa meidän on nyt pakko saada kovempia tuloksia kuin viime vaalikaudella. Se on yksi syy, miksi vihreiden olisi perusteltua saada ympäristöministeriö itselleen. Viime vaalikaudella näitä asioita ei hoidettu niin hyvin kuin olisi pitänyt.”

Vihreiden toinen ministerinsalkku voisi Niinistön mielestä liittyä ihmisten arkeen ja palveluihin.

Hän itse on yksi vihreiden perustulomallin pääarkkitehdeista. Vihreät on ajanut perustuloa pitkään, ja sen suuntaan pitää kuulemma ottaa askeleita myös alkaneen vaalikauden aikana. Jälkeenjääneen perusturvan parantaminen sadalla eurolla on alku köyhimpien auttamisessa.

Viime vaalikaudella sosiaaliturvan rakenneuudistukset jäivät kokoomuksen ja keskustan johtamalta hallitukselta ja Sata-komitealta tekemättä.

Miten perustulon edistäminen onnistuu nyt, kun keskustan tilalle päähallituspuolueeksi tullee ansiosidonnaisia työttömyysetuuksia kynsin hampain puolustava sdp?

Niinistö luettelee kolme konkreettista vihreiden ajamaa sosiaaliturvan uudistusta, joiden pitää mennä läpi joko hallitusohjelmassa tai myöhemmin vaalikauden aikana.

Ensimmäinen on toimeentulotuen suojaaminen niin, että muut tulot eivät leikkaa koko tukea. Toinen on osatyöllistettyjen päivärahan uudistaminen niin, että tuesta jää enemmän käteen työnteosta huolimatta. Kolmas tavoite on sadan euron aktiiviraha, joka maksetaan keikkatöitä tekevälle työttömälle kuun lopussa.

”Tämä vain pitää tehdä sellaisilla esityksillä, joista kaikki näkevät, että ei ole mitään järkeä pitää ihmisiä työttöminä kannustinloukuissa.”

Valtapelissä ensimmäisenä maaliin päässyt saa palkinnoksi pääministerin salkun.

Niinistö voittaa molemmat pelaamamme kierrokset, vaikka joutuu avauskierroksella heittämiensä ykkösten vuoksi lähtemään molempiin huonoimmasta lähtöruudusta.

Pelissä useimmista ruuduista joutuu ottamaan askeleita taaksepäin eri syistä, kuten aggressiivisten varisten tai pitkäksi venähtäneiden baari-iltojen vuoksi.

Niinistön mielestä peli vastaa ainakin osin tosielämän hallitusneuvotteluja. Molemmissa otetaan askeleita sekä eteen- että taaksepäin. Ja toiset pääsevät maaliin ja toiset eivät.

Ville Niinistö, 34 v.

  • Vihreiden puheenjohtaja, toisen kauden kansanedustaja.
  • Valtiotieteiden maisteri, pääaineena poliittinen historia.
  • Poliittinen esikuva K.J. Ståhlberg. ”Hän oli porvariston vasemman laidan sosiaaliliberaali edustaja, joka halusi yhdistää kansan ja nostaa köyhät köyhyydestä.”
  • Työskennellyt aiemmin muun muassa tutkijana Turun yliopiston poliittisen historian laitoksella ja Felix Abba -yrityksessä trukkikuskina.
  • Asuu Turussa, perheen toinen koti Tukholmassa.
  • Vaimo on Ruotsin ympäristöpuolueen entinen puheenjohtaja Maria Wetterstrand, lapset Elias ja Linnea.
  • On harrastanut jalkapalloa ja rullaluistelua, tietokone- ja roolipelejä sekä selkäreppumatkustamista.
  • Sisarukset kaksoissisar Johanna, isoveli Juha ja isosisko Annukka.


Lisää aiheesta:



Viite