Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Ville Niinistö osallistuu etätyökampanjaan

10.8.2011 13.14

Saija Räsänen

Suomessa vietetään tänä vuonna ensimmäistä kertaa etätyöpäivää 16. syyskuuta. Työnantajia rohkaistaan tuolloin antamaan työntekijöilleen mahdollisuus työskennellä kotoa tai joustavasti eri paikoista.

"Työelämä ja työn tekotavat ovat jo muuttuneet, mutta silti työn ja ihmisten arjen yhteensovittaminen on usein kankeaa. Etätyön avulla voidaan helpottaa ihmisten arkea. Se kannustaa myös uudenlaisiin kestävää taloutta ja luovuutta edistäviin työn tekemisen tapoihin", sanoo kampanjassa mukana oleva ympäristöministeri Ville Niinistö.

Niinistö uskoo, että etätyön yleistyminen kannustaisi etätyölinjausten tekemiseen työpaikoilla ja vaikuttaisi ennen pitkää myös asuinalueiden suunnitteluun.

Etätyön tekeminen seitsenkertaistui Työterveyslaitoksen erikoistutkija Virpi Ruohomäen mukaan vuosien 1990 ja 2008 välisenä aikana. Työ ja Terveys -tutkimuksen mukaan 15 prosenttia suomalaisesta työvoimasta tekee etätyötä.

"Työntekijä voi olla työssä ja tavoitettavissa, vaikka ei olisikaan fyysisesti toimistolla. Itse puhumme nykyään läsnätyöstä, sillä toimistosta pois oleminen ei tarkoita, ettei voisi olla läsnä palavereissa ja tehdä yhteistyötä kollegoidensa kanssa”, sanoo kampanjassa mukana olevan Microsoftin toimitusjohtaja Ari Rahkonen.

Etätyössä on kampanjoitsijoiden mukaan etunsa: työntekijä tekee töitä tehokkaammin, kun työrauhaa eivät häiritse toimiston äänet ja turhat keskeytykset. Yrityksille joustava työpaikkamalli tuo säästöjä, kun jaettujen työpisteiden ansiosta säästyy toimistotilaa.

Työajan joustavuus ja työn rytmittäminen omien tarpeiden mukaan kasvattavat työtyytyväisyyttä ja yleinen elämänlaatukin voi parantua, kun kun työntekijä voi valita asuinpaikkansa työpaikan sijainnista riippumatta.

Lisäksi etätyö on ekoteko, koska Suomessa tehdään päivittäin yli kaksi miljoonaa edestakaista työmatkaa, joista neljä viidesosa kuljetaan henkilöautolla. Keskimääräinen työmatkan pituus on 13 kilometriä.

Yli 20 kilometrin työmatkojen osuus on vain 13 prosenttia kaikista alle 150 kilometrin työmatkoista, mutta nämä matkat haukkaavat 58 prosentin osuuden kaikista työmatkakilometreistä.

 

vihreät  työelämä 




Viite