Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
14.5.2011 7.45
Vihreät asetti hallitustunnustelija Jyrki Kataiselle (kok) kolme kovaa ehtoa viime yönä päättyneessä eduskuntaryhmän ja puoluevaltuuskunnan yhteiskokouksessa.
Puolue osallistuu hallitusneuvotteluihin vain sillä ehdolla, että Katainen lupaa, että uusi hallitus parantaa sosiaaliturvaa sadalla eurolla, ei anna lupia uusille ydinvoimaloille sekä parantaa ympäristönsuojelua säätämällä muun muassa ilmastolain.
"Nämä ovat meidän ennakkoehtojamme neuvotteluihin osallistumiselle. Toivomme, että meidät kutsutaan neuvotteluihin vain, jos näistä asioista on mahdollista sopia. Niiden lisäksi meillä on monia tavoitteita, joiden on välttämätöntä mielestämme toteutua, jotta voimme hallitukseen osallistua", puheenjohtaja Anni Sinnemäki kirjoittaa blogissaan.
Hän muistutti samalla, että päätös oli vaikea ja että kyse on vasta hallitusneuvotteluihin, ei hallitukseen, osallistumisesta. Viikonlopun aikana vihreät kysyvät vielä jäsenistönsä mielipidettä asiaan.
"Neuvottelujoukkomme tavoitteena on on sellainen hallitusohjelma, josta vihreät voivat olla ylpeitä. Voimme lähteä hallitukseen vain, jos päätöksellä on vahva jäsenten ja kannattajien tuki", Sinnemäki sanoo.
Kataisen kaavaileman hallituspohjan toteutuminen näyttää tällä hetkellä epävarmalta. Vaikka rkp ja kristillisdemokraatit ovat ilmoittaneet lähtevänsä neuvottelemaan kokoomuksen kanssa, on Kataisen hyväksyttävä vielä vihreiden viime yönä sorvaama vaatimuslista.
Lisäksi Yle kertoi eilen perjantaina, ettei kokoomuksen tärkeimpänä kumppanina pitämä sdp:kään ole enää varma osallistumisestaan hallitusneuvotteluihin.
"Nyt me pidämme hyvin perusteltuna sitä, että me aidosti tutustutaan eri puolueiden näkemyksiin ja sitten maanantaina tehdään päätös", puheenjohtaja Jutta Urpilainen sanoi.
Jos vihreiden vaatimukset eivät kelpaa ja sdp jättäytyy pois kokoomusvetoisista neuvotteluista, jää Kataisen vaihtoehdoiksi käytännössä toimintakyvyntön vähemmistöhallitus tai neuvotteluvastuusta luopuminen.
Kolmas vaihtoehto olisi houkutella hallitukseen jo aiemmin kieltäytyneitä puolueita, kuten perussuomalaiset, keskusta tai vasemmistoliitto.
vihreät  hallitusneuvottelut 
Tweet