Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

The U.S. Amry / Flickr (CC-BY)

Jenkkisotilas.
Paremmat vehkeet. Moderni sodankäynti vaatii modernit varusteet. Yhdysvaltalaisjoukkoja Afganistanissa.The U.S. Amry / Flickr (CC-BY)

Paremmat vehkeet. Moderni sodankäynti vaatii modernit varusteet. Yhdysvaltalaisjoukkoja Afganistanissa.

Vihreät haluavat Suomeen yli puolet pienemmän reservin

31.8.2010 12.20

Lasse Leipola

Vihreiden asevelvollisuuslinjaukset esiteltiin tänään. Puolue esittää reservin supistamista nykyisestä 350 000 hengestä 75 000–150 000 henkeen. Lopullinen määrä riippuu siitä, millaiset tehtävät ja varusteet joukoille halutaan.

”Sodanajan asevoimaksi riittää joukko, jolla voidaan vastata niin sanottuun strategiseen iskuun ja ehkäistä siviileihin kohdistuva sotilaallinen terrori”, sanoo kansanedustaja Johanna Sumuvuori, joka on johtanut vihreiden asevelvollisuuslinjauksia valmistellutta työryhmää.

Joukko olisi paitsi pienempi myös paremmin varusteltu. Samalla halutaan korostaan esimerkiksi kansainvälisiä kriisinhallintatehtäviä, joissa vaaditaan entistä ammattimaisempia taitoja. Myös puolustusvoimien imagosta koko kansan kuntokouluna halutaan päästä eroon.

”Ei pidä ajatella armeijaa paikkana, jossa jokaiselle 18-vuotta täyttäneelle saadaan sanottua, että pitäisi käydä lenkillä. Jos meillä on täysi-ikäisiä rapakunnossa, ollaan jo myöhässä ja ratkaisuja pitäisi tehdä jo kouluissa”, Sumuvuori sanoo.

Hän myös muistuttaa, että tulevaisuuden armeijassa kuntotestit eivät välttämättä kerro taistelukunnosta. Esimerkiksi hän nostaa informaatiosodankäynnin tarpeet.

”Joku voi olla huono ryynäämään, mutta hyvä koodaamaan”, Sumuvuori kärjistää.

Vihreän mallin toteutuminen tarkoittaisi, että nykyisen 23 000 sijasta armeijan kävisi vain 5 300–10 500 henkeä. Pitkällä tähtäimellä tavoitteena on, että joukko valikoituisi täysin vapaaehtoisesti ja molemmista sukupuolista. Jos määrä ei täyty, voitaisiin käyttää miehiin kohdistuvaa arvontaa.

Vihreät haluavat vähentää asevelvollisuuden kansantaloudelle aiheuttamaa rasitetta. Nykyisin puolustusmenojen osuus on noin 1,6 prosenttia bkt:sta. Professori Panu Poutvaara on arvioinut, että jos kuluiksi huomioidaan myös varusmiesten menettämät työtulot, nousee osuus 2,5 prosenttiin.

Esittelytilaisuudessa turvallisuusuhkista alustanut kansanedustaja Pekka Haavisto arvioi, että seuraavalla eduskuntakaudella joudutaan jälleen käymään keskustelua varuskuntien lakkautuksista.

vihreät  maanpuolustus 




Viite