Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Mikael Ahlfors

Hannu Oskala.
Hanurista! ”Ei tälläkään hetkellä sämpläyslupia paljon kysellä. Niin se menee, kun ei ole fiksua vaihtoehtoa hoitaa sitä laillisesti”, sanoo freelance-muusikko ja vihreiden tekijänoikeustyöryhmän jäsen Hannu Oskala.Mikael Ahlfors

Hanurista! ”Ei tälläkään hetkellä sämpläyslupia paljon kysellä. Niin se menee, kun ei ole fiksua vaihtoehtoa hoitaa sitä laillisesti”, sanoo freelance-muusikko ja vihreiden tekijänoikeustyöryhmän jäsen Hannu Oskala.

Vihreät haluavat pilkkoa tekijänoikeuksien suoja-ajan

2.12.2010 15.00

Mari Valkonen

Suoja-aika, eli tekijänoikeuden kesto, oli yksi suurimmista kiistoja aiheuttaneista kysymyksistä vihreiden tekijänoikeustyöryhmässä, joka sai vastikään työnsä valmiiksi.

Ryhmässä olivat vastakkain luovan työn tekijät ja tiedon vapautta korostavan nettikulttuurin puolustajat.

Esimerkiksi vihreiden nuorten ja opiskelijoiden liitto Vino ajoi suoja-ajan radikaalia lyhentämistä 20 vuoteen teoksen ensijulkaisusta. Tällä hetkellä suoja-aika kestää 70 vuotta tekijän kuoleman jälkeen.

Suomen tietokirjailijoiden puheenjohtaja, tekijänoikeustyöryhmän jäsen Pirjo Hiidenmaa taas pitää kynnyskysymyksenä sitä, että tekijä saa korvausta teoksensa kaupallisesta käytöstä koko elinikänsä.

”Muutoin joku pitkäikäinen, nuoruudessaan kirjan kirjoittanut ehtisi eläkepäivinään nähdä, että jokin puuska toisi teokselle renessanssin eikä hän enää hallitsisikaan teostaan.”

Vihreät päätyi ehdottamaan oikeuksien ja suoja-ajan paloittelemista neljään osaan. Oikeus korvaukseen teoksen kaupallisesta käytöstä sidottaisiin edelleen tekijän kuolemaan, osa oikeuksista puolestaan teoksen julkaisuun.

Puoluehallituksen viikko sitten hyväksymässä linjapaperissa ei määritellä suoja-aikojen pituuksia. Kaupallisen käytön suoja-aikaa ehdotetaan kuitenkin nykyistä lyhyemmäksi.

Tekijänoikeustyöryhmässä istuneen freelance-muusikon Hannu Oskalan mielestä teoksen käyttö uuden teoksen osana pitäisi olla luvallista 20–30 vuoden kuluttua sen ensijulkaisusta. Näin suoja-aika ei rajoittaisi uuden kulttuurin luomista.

”On kokonaisia taiteenlajeja, kuten remix-kulttuuri, joissa on kertakäyttöviihteen lisäksi myös uutta luovia kulttuurisia arvoja. Nousevalle Itä-Helsingin hiphop-lupaukselle pitää antaa oikeus sämpläta 70-luvun Finnhitsiä ilman, että jokaista pätkää varten pitäisi erikseen kysyä lupaa”, Oskala sanoo.

Hiidenmaa ei vastusta erilaisia suoja-aikoja eri käyttötarkoituksiin, mutta pitää 20 vuotta ”aika lyhyenä suoja-aikana uudelleenkäytöstä”. Lisäksi hän kysyy, pitääkö koko tekijänoikeuslaki säätää tietyn taiteenlajin yhden alakulttuurin mukaan.

taide  vihreät  digioikeudet  tekijänoikeudet  musiikki 


Lisää aiheesta:



Viite