Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
Mikael Ahlfors
Puolimatkan krouvi? Jos sääntömuutos menee puoluekokouksessa läpi, Panu Laturin puoluesihteerin pestiä on jäljellä enintään kolme vuotta.
21.5.2010 14.03
Vihreiden puoluesihteerin pestin kesto rajataan kuuteen vuoteen, jos viikonloppuna pidettävä puoluekokous hyväksyy sääntöuudistuksen.
Kyse ei kuitenkaan ole vihreiden jäsenistön kritiikistä nykyistä puoluesihteeriä Panu Laturia kohtaan, vaan idea puoluesihteerin kausien rajaamisesta tuli Laturilta itseltään.
Laturi perustelee enimmillään kuuden vuoden, eli kolmen kahden vuoden kauden, pituiseksi mitoitettua puoluesihteerin pestiä työn raskaudella.
”Kuuden vuoden jälkeen leipiintymisen vaara on suuri, ja kuudessa vuodessa pitäisi pystyä antamaan puolueelle se, mitä on annettavana”, kolme vuotta puoluesihteerinä työskennellyt Laturi sanoo.
Hänen mukaansa määräaikaisuus pakottaa myös puolueen uusiutumaan, sillä sen on säännöllisin väliajoin valmennettava ihmisiä puoluesihteerin työhön.
Omakin lehmä on ojassa.
”Tämä helpottaa myös itseäni, sillä nyt tiedän, että vuonna 2013 minun pitää keksiä jotain muuta tekemistä.”
Jos viran määrä-aikaistamisesta päästään Turussa yksimielisyyteen, Laturilla on vielä kolme vuotta aikaa johtaa puolueorganisaatiota. Hän kiistää olevansa leipiintynyt työhönsä.
”Nyt hahmotan sen, mihin suuntaan puoluetta tahdon viedä. Pelaamme pienillä resursseilla, joten ne tulee optimoida oikein.”
Luottamustehtävien määräaikaistamista, eli rotaatiota, halutaan laajentaa puheenjohtajiston lisäksi paitsi puoluesihteeriin myös puoluehallituksen ja -valtuuskunnan varajäseniin.
Sääntöuudistusten ja puolueen poliittisen ohjelman lisäksi Turun puoluekokouksessa käsitellään myös kuuttatoista aloitetta, joissa ehdotetaan esimerkiksi, että käsiaseiden hallussapidon kieltäminen yksityishenkilöiltä otettaisiin vihreiden viralliseksi linjaukseksi, kannanottoa ruotsin kielen muuttamiseksi valinnaiseksi perusopetuksessa, ja että työpaikoille pitää saada luottamusmiesten ja työsuojeluvaltuutettujen lisäksi myös ekovaltuutetut.
Laturin mukaan vihreiden aloitetoiminta on todella vähäistä verrattuna muihin puolueisiin, joiden puoluekokouslistalla saattaa olla satoja aloitteita. Hänen mukaansa tämä johtuu siitä, että vihreissä on totuttu vaikuttamaan ohjelmatyön kautta.
”Vihreiden toimintakulttuurissa aloitteita ei ole nähty pääasiallisena vaikutuskanavana. Puolueen kasvamisen myötä aloitteidenkin määrä taatusti kasvaa.”
vihreät 
Tweet