Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
Flickr / martinstelbrink (CC-BY-NC-ND)
Kuin sieniä sateella. Saksassa on elvytetty muun muassa investoimalla tuulivoimaan.
15.9.2009 12.12
Talouskriisi on jakanut maailman maat ympäristöajattelun osalta kahteen leiriin, arvioi Greenpeacen energiavastaava Lauri Myllyvirta.
Tänään on kulunut vuosi eräästä talouskriisin merkkipaalusta, yhdysvaltalaisen Lehman Brothers -pankin romahtamisesta. Talouskriisin aikana on puhuttu paljon viherelvytyksestä, mutta onko mitään tapahtunut?
”Niissä maissa, joissa vihreä ajattelu oli pitkällä jo ennen talouskriisiä, nähtiin viherelvytyksen mahdollisuudet. Muissa maissa, kuten Suomessa, pysyttiin vanhassa ajattelussa, jonka mukaan ympäristöstä huolehtiminen on kivaa puuhaa silloin, kun taloudessa menee hyvin”, Myllyvirta sanoo.
Hänen mukaansa viherelvytyksessä onnistuivat erityisen hyvin muun muassa Kiina, Etelä-Korea, Ranska ja Saksa. Näissä panostettiin uusiutuvaan energiaan ja vihreään korjausrakentamiseen. Kiitosta saa myös Yhdysvallat.
”Viherelvytys lähti liikkeelle juuri Yhdysvalloista, joten sen rooli on tärkeä”, Myllyvirta kehuu.
Hänen mielestään korjausrakentamisen tukeminen oli hyvä ratkaisu Suomessakin, mutta siihen käytettiin liian vähän rahaa eikä energiatehokkuutta painotettu tarpeeksi.
”Hallitus brändäsi jo päätetyt veroalennukset elvytykseksi. Kunnon viherelvytystä ei edes yritetty”, Myllyvirta sanoo.
viherelvytys 
Tweet