Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Verotus kiristyy, halusit tai et

16.12.2010 15.50

Mari Valkonen

Verojen nostaminen ei ole valtiovarainministeriön suosikkikeino talousongelman ratkaisemiseen. Kovien kiristysten pelätään hidastavan talouskasvua ja ajavan kansainväliset yritykset Suomesta. Siksi ministeriö suosii menoleikkauksia ja maltillisia veronkorotuksia.

Vähän tai vähän enemmän, verot kuitenkin nousevat, ja virkamiesten ja useimpien puolueiden suosikkikohde tuntuu olevan hyvätuloisiin kohdistuva pääomavero. Sen korottamista kahdella prosenttiyksiköllä ehdottaa muun muassa verouudistusta valmistelevan Martti Hetemäen työryhmä, joka luovuttaa loppuraporttinsa ensi tiistaina.

Vasemmistopuolueet ovat vaatineet tällä viikolla käydyssä eduskunnan budjettikeskustelussa pääomaveron porrastamista. Demareiden mukaan pääomaveron korottaminen ja progressio toisivat valtion kassaan puoli miljardia euroa lisää.

Vihreät on ainoana puolueena esitellyt pitkän aikavälin veropoliittiset linjansa ja pitää hyvinvointipalveluista leikkaamista poissuljettuna vaihtoehtona. Puolue ajaa kahden miljardin veronkiristyksiä, jotka saataisiin muun muassa korottamalla arvonlisäveroa, energia- ja ympäristöveroja sekä pääomaveroja.

Myös valtiovarainministeri Jyrki Katainen (kok) piti maanantain täysistunnossa pääomatuloveron korottamista kannatettavana myöhemmin suuren veroremontin yhteydessä.

Lisärahaa etsitään todennäköisesti myös verovähennysoikeuksien karsimisesta. Esimerkiksi omistusasumista tuetaan reiluilla veroeduilla: oman asunnon myyntivoiton verovapaus vähensi verotuloja viime vuonna 1,2 miljardia euroa, asuntolainan korkojen verovähennysoikeus puoli miljardia euroa.

Plussat ja miinukset

+ Prosenttiyksikön nosto arvonlisäveroon toisi valtion kassaan yli 700 miljoonaa euroa.

- Arvonlisäveron nostaminen kurittaa suhteellisesti eniten vähävaraisia.

- Verokannan nostaminen syö kansalaisten ostovoimaa.




Viite