Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
Laura Rämö
Yhteisiä murheita. Alv-vähennysoikeuden tulkinnanmuutos koskisi enemmän tai vähemmän kaikkia puoluelehtiä. Niistä suurin on kokoomuksen Nykypäivä.
19.5.2011 15.11
Verotarkastajia kiinnostavat muutkin puoluelehdet kuin keskustan Verkkoapila, jonka veronkiertoepäily on oikeusprosessissa. Verottaja tutkii, onko arvonlisäveron vähennusoikeutta käytetty lehdissä väärin 2008–2010.
Yhteensä alv-vähennyksiä on tehty miljoonia euroja.
Verottajan mielestä alv-vähennyksiä ei voi tehdä pelkästään puoluetuella pyöritettävä yhtiö – varsinkaan, jossa sillä on muutakin toimintaa kuin lehden tekeminen.
”Osakeyhtiöthän maksavat ja vähentävät arvonlisäveroa, ja erotus jää yhtiön maksettavaksi. Jos osakeyhtiön tulo on verotonta, sillä on vain vähennettävää”, sanoo verotarkastusyksikön apulaisjohtaja Raija Seppälä.
Verotonta tuloa on esimerkiksi puolueiden viestintätuki, jota käytetään puolueiden viestintään ja puoluelehtien tekemiseen.
Nyt myös puolueiden paperilehdet ovat suurennuslasin alla. Arvonlisäveron kiertoa on voinut olla lehdissä, joilla ei ole merkittävästi puolueen ulkopuolisia tilaajia. Suhteellisesti vähiten heitä on kokoomuksen Nykypäivällä, vain muutama prosentti.
”Kun vähennetään arvonlisäveroa, kyse pitäisi olla liiketoiminnasta”, Seppälä tähdentää.
”Asia on tulkinnavarainen ja vielä kesken. Kyse on normaalista tarkastustoiminnasta, eikä mitään rikosinvaasiota olla tekemässä.”
Verottajakin odottaa hallinto-oikeuden tulkintaa arvonlisäverolain soveltamisesta puoluelehdissä.
Suurimman puoluelehden, Nykypäivän, päätoimittajan Tapani Mäkisen mukaan päätös on puoluelehdille erittäin merkittävä.
”Jos tehdään uusia tulkintoja, kyllä se ehdottomasti on taloudellinen riski. Puoluelehdillä on pienet budjetit, joten isku olisi kova”, Mäkinen sanoo.
Myös Vihreässä Langassa on tehty verotarkastus. Sen tuloksista on luvattu kertoa lähiviikkoina.
Lehden tilannetta saattaa auttaa se, että verkkoversiota julkaisemaan ei ole perustettu erillistä yhtiötä ja se, että noin puolet paperilehden tilaajista on muita kuin puolueen jäseniä.
Lisäksi Vihreä Lanka on vanhempi kuin Vihreä liitto, ja puolue osti lehden osake-enemmistön vasta viime vuonna. Lehti on koko 28-vuotisen historiansa ajan ollut suunnattu puoluetta laajemmalle yleisölle.
Vihreää Lankaa ei tehdä tiedotus- tai jäsenpalvelunäkökulmasta. Lukijatutkimuksen mukaan puolueen jäsentilaajien ja ulkopuolisten tilaajien kiinnostuksen kohteet ja mielipiteet lehden sisällöstä ovat lähes identtisiä.
Sosiaalidemokraattien Uutispäivä Demarilla ja keskustan Suomenmaalla jäsentilausten osuus levikistä on Vihreää Lankaakin pienempi.
Muita puoluelehtiä ovat vasemmistoliiton Kansan Uutiset, perussuomalaisten Perussuomalainen ja kristillisdemokraattien KD. Rkp jakaa viestintätukeaan ruotsinkielisille sanomalehdille.
Verkkolehdistä verottaja on Verkkoapilan lisäksi kiinnostunut esimerkiksi kokoomuksen Verkkouutisista.
Tweet