Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Veikö Fukushima ydinvoiman uskottavuuden ilmastopolitiikassa?

11.5.2011 9.20

Lasse Leipola

Fukushiman ydinonnettomuus saattaa nostaa ydinvoiman kustannuksia sen verran, ettei se ole enää houkutteleva vaihtoehto päästöjen vähentämiseksi.

”Ydinvoimaa on pidetty uusiutuvia energialähteitä edullisempana keinona torjua ilmastonmuutosta. Fukushiman aiheuttama uudelleenarviointi voi muuttaa ydinvoimayhtiöiden, niiden omistajien tai ydinvoimalupapäätöksiä tekevien maiden käsityksiä kustannuksista ja niihin liittyvistä riskeistä”, arvioi energiamarkkinoihin erikoistuneen Gaia Consultingin johtava asiantuntija Iivo Vehviläinen Ilmasto.org-palvelussa julkaistussa kirjoituksessaan.

Hän muistuttaa, että energiapoliittiset vaikutukset ovat olleet selvimmät maissa, joissa ydinvoiman asema on muutenkin kyseenalaistettu. Esimerkiksi Saksa on ilmoittanut luopuvansa ydinvoimasta odotettua nopeammalla aikataululla.

Maissa, joissa ydinvoima on ollut keskeinen osa energiapolitiikkaa, vaikutukset ovat näkyneet vähemmän. Esimerkiksi Bangladesh, Valko-Venäjä ja Vietnam ovat ilmoittaneet pitävänsä kiinni ydinvoimasuunnitelmistaan”, Vehviläinen kirjoittaa.

Hän kuitenkin uskoo, että ydinvoimalaitoksien rahoittajat ja vakuutusyhtiöt tulevat päivittämään riskiarvioitaan, mikä vaikeuttaa ydinvoimayhtiöiden pääoman saatavuutta ja nostaa vakuutuskuluja. Lisäksi tulevat turvallisuusmuutokset aiheuttavat suoria lisäkustannuksia.

Viimeksi eilen tiistaina YK:n pääsihteeri Ban Ki-Moon esitti vaatimuksen ydinvoimaloiden turvallisuusstandardien kiristämiseksi.

”Ydinvoimaa hyödyntävien maiden on varmistettava, että reaktorit kestävät useita uhkia – erilaisia maanjäristysten, tsunamien, tulvien ja tulipalojen yhdistelmiä”, Ban sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan.

Hän myös muistutti, ettei yksikään maa ole immuuni onnettomuuksille.

”Toiminnallamme voimme joko pahentaa tai lievittää katastrofeja.”

Gaia Consultingin Vehviläinen muistuttaa, että hajautettu energiantuotanto, jollaista muun muassa aurinko- ja tuulivoima ovat, kestää paremmin katastrofiolosuhteissa.

Hänen mukaansa myös energiatehokkuuden paraneminen vähentää ydinvoiman tarvetta.

Esimerkiksi Euroopan unionin uuden energiatehokkuussuunnitelman mukaan vuoden 2005 energiankulutuksesta voitaisiin säästää noin 30 prosenttia vuoteen 2050 mennessä, ilman että elämänlaadusta jouduttaisiin tinkimään.”

ydinvoima  päästöt 




Viite