Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
20.7.2010 9.32
Brittivalmisteinen, aurinkovoimalla toimiva Zephyr-lentokone on rikkonut miehittämättömien lentokoneiden matkojen pituusennätyksen. Lentokoneesta kertoo BBC.
Lentokone nousi ilmaan Yhdysvaltojen armeijan tukikohdasta Arizonasta toissa perjantaina ja oli viime perjantaina yhä ilmassa. Lentoprojektia johtavan Jon Saltmarshin mukaan lennon on tarkoitus kestää kaksi viikkoa.
Brittiläinen puolustusalan tutkimuslaitos Qinetic on kehitellyt lentokonetta vuosia. Valmistaja arvioi BBC:lle, että aurinkovoimalla toimivia pitkänmatkan lentokoneita valmistetaan tulevaisuudessa kasvavissa määrin.
Armeijassa suunnitellaan lentokoneen käyttöä tiedustelutehtäviin. Kone sopii myös tieteellisiin tarkoituksiin, sillä toisin kuin satelliitit, joita tällä hetkellä käytetään maapallon havainnointiin, aurinkolentokone pysyy ilmassa ilman säännöllisiä polttoainetankkauksia.
Päivällä aurinkokennot antavat virtaa konetta pyörittäville propelleille ja varastoivat energiaa pattereihin yön varalle.
Tällä hetkellä miehittämättömien lentojen ennätys on 30 tuntia ja 24 minuuttia. Vaikka Zephyr ei pysyisikään ilmassa kahta viikkoa, on se jo nyt ohittanut edellisen ennätyksen.
Zephyrin lento on jo toinen kunnianhimoinen aurinkolento tämän vuoden puolella. Aiemmin tässä kuussa sveitsiläinen Bertrand Piccard teki ennätyksen kehittämällä miehitetyn aurinkovoimalla toimivan lentokoneen, joka pysyi ilmassa hieman yli vuorokauden.
aurinkoenergia 
Tweet