Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
17.1.2013 16.42
Kirkon Ulkomaanapu on nimetty maailmanlaajan uskonnollisten johtajien rauhanvälitysverkoston kehittämisvaiheen sihteeristöksi. Asiasta sovittiin Helsingissä pidetyssä yhteistyökokouksessa 15.–16. tammikuuta. Kirkon uskonnolliset ja traditionaaliset johtajat ovat aliarvostettu työkalu konfliktien ratkaisussa.
Uskonnollisilla johtajilla on usein ainutlaatuisia yhteyksiä paikallisyhteisöihin ja konfliktien osapuoliin. Heillä on ymmärrys alueensa tilanteesta ja rooli moraalisena johtajana. Monissa paikallisissa konflikteissa uskonnolliset johtajat ovat toimineet olennaisessa roolissa, mutta heidän rooliaan ei usein kansainvälisesti tunnusteta.
"Uskonto on osatekijänä yli kahdeksassakymmenessä prosentissa maailman konfligteista. Se on pakko ottaa huomioon, kun ratkaisuja etsitään. Samalla uskonnolliset ja perinteiset johtajat voivat luoda yhteyksiä sodan osapuoliin ja vahvistaa sovinnonhalua," sanoo Kirkon Ulkomaanavun toiminnanjohtaja Antti Pentikäinen.
YK:n rauhanvälitysyksikkö MSU on aloittanut uskonnollisten johtajien roolin kehittämistä yhteistyössä Religions for Peace- järjestön, Organisaton for Islamic Collaboration- yhteistyöjärjestön ja Kirkon Ulkomaanavun kanssa. Samat tahot jatkavat hankkeen työstämistä eteenpäin.
Ulkoministeriön ministerineuvos Pia Stjernvallin mukaan eri maiden uskonnollisten johtajien verkostoituminen tuo jatkossa lisää yhteisiä vuosittaisia seminaareja joiden tarkoitus on vahvistaa yhteistyön ylläpitämistä. Rauhanvälitysoperaatioiden tavoitteena on parantaa laatua nykyisillä sota-alueilla.
Helsingissä pidetyssa seminaarissa käsiteltiin Somalian, Myanmarin, Etiopian ja Eritrean sekä Kirgisian konflikteja.
Kirkon Ulkomaanapu  rauhanvälitys 
Tweet