Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
Klikkaa grafiikka suuremmaksi.
31.1.2013 11.58
Ulkomainen raha on kaikessa hiljaisuudessa vedetty Talvivaarasta pois.
Yhtiön osake sopiikin enää vain ”äärimmäisen riskihaluiselle sijoittajalle”, arvioi suomalainen analyysifirma Inderes viikon alkupuolella. Näitä äärimmäisen riskihaluisia sijoittajia oli vuoden vaihteessa yli 55 000, joista suuri osa tavallisia suomalaisia.
Kun yhtiö listautui Helsingin pörssiin maaliskuussa 2009, osakkeenomistajia oli 700, ja 43 prosenttia firmasta oli ulkomaalaisten ja omistuksen alkuperän peittävää hallintarekisteriä käyttävien firmojen taskussa. Käytännössä nämä olivat suuria varainhoito- ja sijoitusfirmoja, kansainvälisiä finanssiyhtiöitä.
Kotitalouksien omistusosuus oli 34 prosenttia, josta yli 25 prosentista vastasi Pekka Perä yksinään.
Viime vuoden lopussa kotitaloudet omistivat Talvivaarasta 53 ja kansainväliset finanssiyhtiöt enää 16 prosenttia. Osakkeenomistajista liki 53 000 omistaa korkeintaan 5000 osaketta.
Sitä mukaa kun Talvivaaran osakkeeseen liittyvät riskit ovat kasvaneet, ulkomainen raha on valunut firmasta pois. Riskit ovat siirtyneet suomalaisille.
Suoraan osakkeita omistavien lisäksi valtion sijoitusyhtiö Solidium on noussut yhtiön suurimpien omistajien joukkoon. Solidium osti Talvivaaraa 60 miljoonalla eurolla kesäkuussa 2011 ja sen jälkeen vuoden aikana vielä 40 miljoonalla.
Viime viikolla Solidiumin omistusten arvo oli alle 30 miljoonaa. Yhtiö on Talvivaaran toiseksi suurin osakkeenomistaja.
Lisäksi suomalaisille eläkevakuutusyhtiöillä Varmalla ja Ilmarisella on rahaa kiinni kaivosyhtiössä. Ne ovat kolmanneksi ja neljänneksi suurimmat omistajat.
Analyytikot eivät suosittele Talvivaaran osakkeen ostamista. Markkinoilla odotetaan, että rahapulassa oleva yhtiö panee käyntiin osakeannin piakkoin.
Lähteet: Talvivaaran ilmoitukset omistajarakenteesta ja suurimmista osakkeenomistajista sekä pörssitiedotteet ja liputusilmoitukset 3/2009–12/2012 (www.talvivaara.com/sijoittajat/osake). Lisäksi Solidiumin vuosikertomus 2012 ja Talvivaaraa seuraavien analyytikkojen haastattelut.
kaivosteollisuus  sijoittaminen  talous 
Tweet