Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Istockphoto & Iiro Törmä

Likapyykkiä.
Likapyykkiä. Suuret puolueet vaikenevat vaalirahasta, vaikka se ratkaisee kuntavaalit. Istockphoto & Iiro Törmä

Likapyykkiä. Suuret puolueet vaikenevat vaalirahasta, vaikka se ratkaisee kuntavaalit.

Suuret puolueet vaikenevat vaalirahasta

23.10.2008 13.13

Jussi Karmala

Mikä yhdistää vihreitä, perussuomalaisia ja kristillisdemokraatteja? Rehellinen vaalivoitto.

Keskisuurista puolueista yksikään ei ryvettynyt viime kevään vaalirahaskandaalissa. Nyt samat puolueet ovat MTV3:n ja Helsingin Sanomien tuoreimpien gallupien mukaan saamassa kunnallisvaalivoiton.

Suuret puolueet, keskusta, kokoomus ja Sdp, ovat puolestaan kärsineet siitä, että yrityksiltä ei ole irronnut vaalirahaa entiseen malliin. Rahavirtoihin tottuneet ehdokkaat ovat ihmeissään.

Tilanne suosii keskisuuria puolueita, sillä ne ovat tottuneet tekemään tehokkaita kampanjoita pienellä budjetilla ja vapaaehtoisvoimin.

Vihreät julkistivat tiistaina vaalirahoituksensa ja haastoivat muut puolueet tekemään samoin. Vihreiden puoluesihteerin Panu Laturin mukaan suuret puolueet välttelevät vaalirahoista puhumista. Kevään skandaali katkesi sopivasti kesälomaan, eikä ryvettyneillä puolueilla ole haluja kaivaa likapyykkejään vaalien alla.

Demarien puoluesihteerin Ari Korhosen mielestä vaalirahakohu on jo unohdettu.

”Vaalitilaisuuksissa kukaan ei ole tullut ainakaan minulta kysymään siitä enää.”

Korhosen mukaan tänä syksynä pinnalla ovat olleet talouden asiat ja Kauhajoen ammuskelu.

”Olemme koko ajan olleet valmiina puhumaan vaalirahasta. 3 000 euron lahjoituskatto oli meidän vaatimuksemme, ei vihreiden. En vaan tiedä keitä ja mitä se palvelee, jos vieläkin puhutaan paljon vaalirahasta.”

Demarit keräsivät kuntavaalirahaa muun muassa nettiarpajaisilla, joissa palkintoina oli hirsimökki ja henkilöauto. Arvat kävivät kuitenkin huonosti kaupaksi, ja tuotto jäi alle odotusten.

Myös vihreiden vaaliarpajaiset jäänevät tavoitteestaan. Vaalinalusviikolla kymmenestä tuhannesta arvasta oli myyty vasta kuusi tuhatta.

Puolueet sopivat keväällä, että kuntavaaleissa ehdokas saa vastaanottaa enintään 3 000 euroa vaalirahaa yhdeltä lahjoittajalta. Lisäksi yli tuhannen euron lahjoittajan nimi pitää ilmoittaa ja kampanjan menot pitää eritellä.

Laturi uskoo, että tiedotusvälineet oppivat läksynsä viime kevään vaalirahakohussa.

”Ehdokkaiden ja puolueiden ei kuntavaaleissa kannata tuudittautua siihen, ettei vaalirahoitusta selvitetä.”

Laturin mielestä Suomen poliittisella järjestelmällä ei ole varaa uuteen vaalirahaskandaaliin.

”Politiikalle ei saa käydä kuten Hiihtoliitolle, jolla ei ole enää mitään uskottavuutta toistuvien dopingkäryjen jälkeen.”

Keskustan kuntavaalikampanjaa vaalirahakohu on syönyt eniten. Puolueen pää-äänenkannattaja Suomenmaa kirjoitti jo aiemmin syksyllä, että keskustan diesel yskii. Puoluetoimistosta junailtu hämärä vaaliraha on syönyt ihmisten motivaatiota asettua ehdolle ja tehdä vaalityötä.

Keskustan puoluetoimistosta kukaan ei suostunut kommentoimaan vaalirahoitusta puoluesihteeri Jarmo Korhosen ohi, eikä Korhonen vastannut Vihreän Langan haastattelupyyntöihin.

Kokoomus pelasi korttinsa vaalirahasotkussa ovelasti. Puolue julkisti heti kohun noustua kaikki tiedot ja pahoitteli väärinkäytöksiä. Moraalinen taakka jäi vaalirahojaan peittelevän keskustan harteille. Nyt kokoomus johtaa gallupeissa.

Kristillisdemokraattien puoluesihteerin Sari Essayahin mielestä kuntavaaleissa rahalla ei ole niin suurta merkitystä kuin eduskuntavaaleissa.

”Ihmiset äänestävät ystäviään ja tuttujaan.”

Vaaliraha ratkaiseekin kuntavaalit moraalisella tasolla. Gallupien perusteella äänestäjien poliittinen muisti näyttää olevan pitkä. Ryvettyneitä rangaistaan.

vaalit 


Lisää aiheesta:



Viite