Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
Laura Rämö
Ei huolta. ”Jos tulee jotain isompaa kalaa, se kyllä syödään. En usko, että niissä mitään on”, sanoo kohutulla paikalla perjantaina kalastanut Sammy Vuorela.
27.5.2011 15.40
Helsingin Vanhankaupunginlahden ahventa ei kannata syödä, kertoo Elintarviketutkimusvirasto Evira.
Eviran tutkimuksen mukaan lahdesta pyydetyissä ahvenissa on muun muassa laivojen pohjamaaleista peräisin olevia ympäristömyrkkyjä kymmenen kertaa enemmän kuin avomerellä. Myös kuhasta löytyi myrkkyjä enemmän kuin muilta alueilta. Pitoisuudet olivat kuitenkin pienempiä kuin ahvenessa.
Tutkimuksen tekemiseen osallistunut erikoistutkija Jaakko Mannio Suomen ympäristökeskuksesta kertoo, että ahvenesta löydetyt organotinayhdisteet ovat melko paikallinen ongelma. Niitä käytettiin 2000-luvun alkuvuosiin saakka laivojen pohjamaaleissa estämässä pieneliöiden kiinnittymistä pohjaan. Nykyään nämä myrkkymaalit on kielletty, eikä sellaisilla käsitelty laiva saa edes tulla EU:n alueella sijaitsevaan satamaan.
Mannio arvioi, että Vanhankaupunginlahden pohjan organotina on enimmäkseen kulkeutunut paikalle Kruunuvuorenselältä, jossa kulkee laivaväylä. Hänen mukaansa ei siten ole poissuljettua, etteikö myös Kulosaaren sillan eteläpuolisissa vesissä elävissä ahvenissa olisi korkeita tinapitoisuuksia.
"Kaupungin pitäisi varmasti tsekata tilanne."
Erityisesti Vanhankaupunginlahden pohjukkaan laskeva Vanhankaupunginkoski on suosittu virkistyskalastuspaikka. Evira ei ole kehottanut välttämään muita saaliskaloja kuin ahventa. Mannio ei osaa varmasti sanoa, miten paljon myrkkyä on kertynyt esimerkiksi haukiin ja kirjolohiin.
"Kirjolohella istutuskalana altistus jää pienemmäksi. Se on sitä vähäisempi, mitä suurempana kala on istutettu."
Mannion mukaan nyrkkisääntö on se, että suurikokoisiin ja etenkin iäkkäisiin kaloihin kertyy enemmän myrkkyjä. Vantaanjokeen vaeltaviin meritaimeniin ja -lohiin tinayhdisteet tuskin ehtivät vaikuttaa merkittävästi.
"Viesti on se, että jos haluaa pelata aivan täysin varman päälle, niin silloin ei kannata syödä lahdesta pyydettyä kalaa. Tällaisia hotspotteja on, muualta saa puhtaampaa kalaa."
helsinki  kalastus  ympäristö  ympäristömyrkyt 
Tweet